Kažite stresu – doviđenja…
PRAZNIČNI ANTISTRES TANJIR
VINO. Uz napomenu da je antistresno samo ukoliko niste vozač koji je na slavlje došao i vratiće se svojim automobilom (najveći broj udesa izazivaju vozači pod dejstvom alkohola, a većina ih je bila sigurna da nije pijana i da zna svoju meru), i da govorimo o umerenom konzumiranju, naznačićemo vino kao antistresno. Svrstava se u hranu ali moramo biti svesni da ipak sadrži alkohol, a znamo kakva su njegova štetna dejstva. Vino utiče na bolje varenje, što je u danima praznovanja bitno. Blagotvorno je za cirkulaciju i čini nas opuštenima i veselima. Ne previše, već taman koliko treba. Smatra se da vino smanjuje holesterol, sanira posledice nanete pušenjem, nerviranjem, masnom i teškom hranom. Vino “traži” i vodu, pa mnogi savetuju da je, ne mešate sa vinom, već pijete paralelno. Koliko je vina prava mera – to zavisi od pola, telesne strukture, zdravlja i mnogih drugih faktora, ali se količina, optimalna za dobra a ne štetna dejstva, kreće od 1 do 3 čaše po danu.
Srećne vam bile antistres gozbe i slavili ih u zdravlju i radosti!
NAPOMENA: Ekipa portala “Antistres vodič” se izvinjava čitaocima što nije uspela, i pored truda, da pronađe ni jednu potvrdu o antistresnom dejstvu pečenja i ostalih mesnih đakonija na naš nervni sistem i kao odbranu od stresa i neraspoloženja. No, svakako smo i iskustveno sigurni da taj nezaobilazni segment slavljeničke trpeze, ukoliko nemate problema sa telesnom težinom i zdravljem, jeste u određenoj meri antistresan, ako ništa drugo onda kao izazivač radosti dok se konzumira (jede), i kao važan element okupljanja i druženja u zimskim mesecima. Dakle, gricnite slobodno. Možda se u međuvremenu i pojavi neka zvanična potvrda antistresnog dejstva pečenja.