Naslovna / Čuvari zdravlja / Izuzetne moći neobične biljke
ČUDESNI ĐUMBIR
Izuzetne moći neobične biljke ČUDESNI ĐUMBIR

Izuzetne moći neobične biljke
ČUDESNI ĐUMBIR

Biljka neobičnog oblika još od davnina je stalni član kuhinje i medicine Dalekog Istoka, gde se koristi kao obavezan dodatak jelima i svojevrsni eliksir, a njena ljutkasta aroma prepoznaje se već na prvi zalogaj

Đumbir, biljka magičnog imena i čudnog oblika, već hiljadama godina se koristi kao dodatak hrani, ali i kao lek. Jedan od najrasprostranjenijih začina na svetu ima neobičnu, ljutkastu aromu, koju svi prepoznajemo već na prvi zalogaj. Ovaj koren iz porodice ljiljana, koji negde zovu ingver ili džindžer, potiče iz Indije i Kine, gde je prvi put upotrebljen kao medikament još pre više od pet milenijuma. Posebno je vredan onaj koji uspeva na ostrvima egzotičnog Karipskog arhipelaga.
Poznat je po neobičnom izgledu, kojim nekog intrigira, a nekom uliva strah u kosti jer podseća na debelu šaku s nepravilnim prstima. Možda je upravo zbog tog oblika postao glavni junak mnogih mitova, u kojima su mu drevni pripovedači pripisivali razna magijska svojstva. I zaista, kada se aromatična junakinja starih priča stavi u lonac ili sirova doda hrani, pa i nekim lekovima, na delu se pokazuju njene izuzetne moći.

Savršen borac protiv mučnine. Đumbir sadrži eterična ulja, kao i veliki procenat smole i gingerola, guste tečnosti ljutog ukusa, bez posebnog mirisa. Upotrebljava se prvenstveno kao svež koren ili samleveni prah. Poboljšava cirkulaciju, otklanja toksine iz organizma i regeneriše tkivo napadnuto bolešću. Đumbirov koren je sredstvo za kojim prvo treba posegnuti ako osetite mučninu. To je dobro poznato u Aziji, gde se već vekovima koristi za bolju probavu. Kinezi i Indusi još davno su shvatili da deluje prvo na digestivni trakt, a tek posle na mozak, budući da u manjim količinama ne izaziva prateće pojave poput omamljenosti, koja se često javlja nakon uzimanja jakih lekova. Zato je nemačka vladina komisija odobrila đumbir kao sredstvo protiv mučnine tokom vožnje. I studije koje je početkom osamdesetih obavio jedan američki psiholog dale su naučnu verodostojnost uticaju koji đumbir ima na taj problem. Naime, on je otkrio da je ispitanicima koji su se vrteli u rotirajućoj stolici bilo manje zlo ako su prethodno uzeli hiljadu miligrama ove neobične biljke u prahu. I test na danskim mornarima pokazao je da su oni koji su pola sata pre isplovljavanja uzeli kapsule đumbira manje patili od morske bolesti nego kolege koje su koristile placebo. Gingerol poboljšava rad creva, ublažava želudačne probleme, a sprečava i nastanak čira. No, ako imate osetljiv stomak, morate biti na oprezu jer veća količina sirovog đumbira može da iritira. Efikasan je u borbi sa dosadnom bakterijom ešerihijom koli, posebno kod dece.

Smiruje telo i um. Bilo bi idealno ako bismo svakodnevno mogli da koristimo đumbir, ako ne kao dodatak ishrani, onda bar kao čaj, jer je odličan za ublažavanje raznih tegoba. Preporučuje se ne samo pred odlazak na put, već i trudnicama koje imaju problema sa jutarnjim mučninama. Pošto ima umirujuće dejstvo na telo i um, jer smanjuje nivo stresa i ublažava napetost na duže vreme, slobodno možete gricnuti malo đumbira ako želite da popravite raspoloženje. Dakle, kada se nađete pod opsadom stresa, nemojte posezati za nekim nezdravim varijantama opuštanja, već bolje popijte šolju čaja od đumbira koji dokazano smanjuje nivo kortizola. Poznavaoci kineske tradicionalne medicine preporučiće ovaj napitak i za ublažavanje menstrualnih grčeva, a efikasan je i ako patite od migrena, jer njegovi hemijski sastojci negativno utiču na hronične upalne procese u organizmu koje uzrokuju bolove u glavi i vratu. Ima analgetska i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog delovanja koristi se i kod lečenja alergija. Iako nije naučno potkrepljena tvrdnja da može da eliminiše kancer, zanimljivo je da đumbir u saradnji sa lekovitim biljkama i lekovima pojačava njihovo dejstvo.

Kupka od đumbira. Obloge od ove biljke odlično se pokazuju u borbi protiv akutnih ili hroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, ali i protiv problema sa leđima i ukočenim vratom, sa grčevima u želucu, upalom jetre i bubrega, bronhitisom, astmom. Njima možete obložiti zglobove, mišiće ili celo telo, a ako nemate vremena da ih napravite slobodno se okupajte u kadi punoj kupke od đumbira kako biste opustili organizam i eliminisali toksine. Pored toga, ova terapija podstiče metabolizam i razgradnju naslaga masnoća, belančevina i minerala, a potvrđeno je i da đumbir smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/ako-vam-je-potrebno-da-se-opustite-caj-od-dumbira-kao-eliksir/

Piše: Snežana Ilić