Naslovna / Kolumne / Antistresne ženske priče
Ja nisam ono što ti misliš o meni
Antistresne ženske priče Ja nisam ono što ti misliš o meni

Antistresne ženske priče
Ja nisam ono što ti misliš o meni

Vidite kako sve izgleda drugačije kad gledate iz ove perspektive. Dakle, neko ko viče na vas, možda to radi baš zato što su na njega vikali, a on se nije sa tim izborio ili zato što se nikada ne suočava sa svojim strahovima ili se oseća nesigurno, pa viče podsvesno verujući da će se njegov stav tako bolje čuti. Kad to znate, gotovo imate potrebu da zagrlite takvu osobu, da mu pružite ljubav koja mu toliko nedostaje. Dobro, verujem da ste sada pomislili „baš ću da grlim tog agresivca koji me maltretira svojim stavovima“, ali ta pomisao u kojoj leži razumevanje služi nama, a ne toj osobi. Time sebi poklanjamo toplinu, umesto nervoze. Time dajemo ljubav, umesto histerije. A sva ova lepa osećanja pozitivno utiču da se vratimo u ravnotežu.

Dakle, šta god neko o nama mislio ili govorio, to je on, a ne mi. To je njegova slabost za koju možemo imati razumevanja. Ako nema drugog načina, u redu je i da se sklonimo od te osobe, jer ona jednostavno nije neko ko nam je u životu potreban. I nećemo pobeći, već ćemo otići mirno, punog razumevanja da mi tu ništa ne možemo da promenimo, osim svog stava prema situaciji.

Izvini, ali meni je moj mir stvarno važan

Pošto nam život često svedoči, da ipak nije lako ostati miran kad nas neko vređa i remeti dobar dan, trebalo bi imati u vidu jednu veoma važnu stvar – ako se sklonimo od situcije ili osobe koja nam ne prija, to ne znači da smo se povukli, negirajući postojanje situacije, već da smo je potpuno svesni takve kakva je. I šta ćemo sa njom?! Nećemo staviti fokus na drugu osobu, već na svoja osećanja i misli u vezi sa tim, kako bismo utvrdili da li nešto kod sebe treba da prevaziđemo, kako bismo bili još bolji sutra. Ako smo mirni i ne osećamo da nas situacija ili osoba remete, onda je sve u redu. Ako, pak, osećamo uznemirenost, to je siguran znak i dobra lekcija da u nama samima ima nešto na čemu bi valjalo raditi. Zapitajmo se, tada, čemu nas ove okolnosti sada uče? Šta bi to trebalo da vidimo i razumemo kako bismo mirniji i zadovoljniji išli dalje? Ne u odnosu na drugu osobu, već u odnosu na sebe samog.

Tome nam služe teški odnosi i situacije. Da razumemo svoj odnos prema njima, naučimo iz njih i idemo dalje podignute glave.

Obećavam da će ovaj tekst imati nastavak i da ću u sledećem pisati o konkretnim načinima kako možemo povećati svoje samopouzdanje, uspešnije rešiti konflikt, bolje razumeti druge i sačuvati svoj unutrašnji mir.

Tekt: Milica Stojiljković
Foto: Pexels