Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Kolumna
NE BOJ SE, NEĆU TI NIŠTA!
Kolumna NE BOJ SE, NEĆU TI NIŠTA!

Kolumna
NE BOJ SE, NEĆU TI NIŠTA!

Ne, nije ovo izrekao muškarac, ako ste to prvo pomislili. Ovo je izrekla devojka mom drugu koji joj je objasnio da njega ne zanima veza nego eto tako – vidimo se kad se vidimo

Kaže ne može on to da se zaljubljuje, pati i da razmišlja gde je ona, nego tako, ima stalnu devojku ali viđa i ovu ponekad i pomalo, tako tek. Aham. Kapiram.

Čuje tako čovek svašta pa i otupi. Više ga ništa i ne iznenađuje. Tako i ja. Zapisujem ko sreski špijun sve šta čujem, jer nešto što ne mogu da sažvaćem do kraja, lakše mi kad ovde napišem.

Ona mu je isto zauzeta. O, da. I sad da ih čovek pita, šta traže zajedno. Verovatno dokazuju teoriju relativiteta. Ortak mi je mnogo gotivan, a dotičnu nisam imala prilike da upoznam. Ali deluje mi da bi mi se svidela. Jer mu je u jednom trenutku kada je ovaj moj počeo da joj drži slovo da će se vrlo brzo njihova romansa završiti ako ulete u ozbiljnije vode, rekla ni pet ni šest:
– Ne boj se, neću ti ništa!
E, tu sam mu se od srca ismejala. Nisam izdržala. Iako sam ja sa mladoženjine strane, nisam mogla da se suzdržim.
– To ti rekla? Koja je to carica! Ne znam je, a već mi se sviđa! Mora da si se mnogo zaneo u tom mačo izlaganju.

Već zamišljam kako je smorio devojku i ona od muke više nije znala šta da mu kaže sem da se opusti.
Kaže, ako se zaljubi neko od njih dvoje, objasni mi on sa visine, to nije ni pametno ni realno, a ni dalje moguće. Jer su oboje zauzeti. Naravno, nije im palo na pamet da se otkače od zvaničnika za koje su ručno vezani, nego tako idu i palamude ga oboje, ako mene pitate.

– I tebi to ništa ne govori – što oboje varate onog sa kim ste u zvaničnoj vezi? To, bajo moj govori, da ni ti ni ona niste srećni tamo gde ste, nego samo kada ste zajedno. A ti kako hoćeš! I kažeš ne traži ništa ne zanima je ništa i neće da ti pravi probleme… opasna ti je ta. Čisto da znaš.

Žena koja ne traži ništa, ne očekuje ništa – ta zapravo želi SVE. Ali dobro, vole muškarci da se zamlaćuju.
– Kako to misliš?
– Tako lepo. Te što se ne uzbuđuju oko detalja i sporednih priča, one imaju cilj. I uglavnom nećeš znati šta te snašlo kada te smota skroz. Zato ti i kaže da se ne plašiš. Neće te pojesti odmah! Pa ludilo!
– Eh, sad, nisam ja mali, znaš. Jasno je meni šta ona hoće…
– Nemaš ti pojma. Ta ako reši da te usreći, neće te spasti ni vojska ni policija. Ode ti dobrovoljno u zarobljeništvo. Sve sa muzikom!

Zanimljivo što i on i ona imaju svoje zvaničnike, sa kojima se ne pojavljuju nigde. Njegova devojka je skromna i neupadljiva, a koliko sam shvatila takav je i njen zvanični partner. I kud ih Bog ne sastavi pre, mislim se u sebi, dok ovaj moj i dalje priča.

– Znaš kako, ja imam ljudsku obavezu prema svojoj devojci, dugo smo zajedno, roditelji nam se znaju, nekako smo ušli u tu zajedničku priču, prirodni sled je…
– E, beže ljudi sa venčanja, kad vide da je gusto, a ne iz neke dosadne veze! Zvučiš ko da vezete Vilerov goblen zajedno a ne da se zabavljate.
Uskomeša se ovaj moj da to nije tako, da ne mogu da posmatram stvari tako i meni puče film.
– Jel’ misliš na ovu dok imaš seks sa devojkom?
Tajac.
– Dakle, koji deo ti nije jasan? Vilerov goblen ili erotika? Hoćeš da vezeš ceo život jer vam se znaju roditelji ili da po erotiku ideš u komšiluk? Meni svejedno, veruj mi.
Nismo dalje pričali. Mislim da mi se malo i naljutio, jer sam otišla predaleko. Pitala sam šta nisam smela. Ali Bože moj, bliskim ljudima i možeš da kažeš. Razljute se vremenom, kad shvate da nisi imao zle namere.

A ako mene pitate – ova druga je mnogo veća dijabola. I ima veće šanse. Da ga usreći. A ako to ozbiljno reši – on jadničak, stvarno nema kud.

Tekst: Ivana Đorđević
Foto: Milan Kostić