12 čudesnih orhidejaCVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

12 čudesnih orhideja
CVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

Orhideja Bela čaplja (Habenaria Radiata)
Jedna od najpoznatijih japanskih orhideja je Habenaria Radiata, poznata kao Bela čaplja jer njen oblik podseća na ovu pticu. Međutim, iako je poznata širom sveta, ova vrsta je ugrožena u divljini a postoji veliki problem da se održi duže od jedne sezone u kultivisanim uslovima. Ovaj božanstveni cvet raste u močvarama i padinama širom Japana, ali i Korejskog poluostrva i nekim delovima istočne Kine.

Papagaj (Impatiens Psittacina)
Impatiens Psittacina je poznata i kao Papagaj jer njen cvet liči na kakadu papagaja koji leti. Ova biljka, čije je prirodno stanište na Tajlandu, grana se u puno stabljika i dostiže ukupnu visinu od oko 1,5 metra, a počinje da cveta u oktobru i novembru. Cvetovi su svetlo ljubičasti i karmin crveni. Ne može se videti tako često jer zahteva visoku pH zemljišta i ekstremno visoke vlažnosti kako bi rasla. Zaštićena je vrsta i nije dozvoljeno da se izveze ni seme ni biljka.

Razigrani prijatelji (Impatiens Bequaertii)
Impatiens Bekuaertii je izuzetno retka vrsta cveta koja raste samo u prašumama istočne Afrike. Biljka je izuzetno mala, oko 30 cm visine, ali je zato njen oblik neverovatan jer podseća na devojčice u suknjama sa raširenim rukama. Cvetovi su uglavnom beli ali mogu da budu i svetlo-roze i pojavljuju se tokom cele godine jer im odgovara vlažna klima ovog područja.

Antistres misao