Naslovna / Dobre priče / Nada Kaiser o praktičnim načinima za otklanjanje stresa
KAD KORNJAČA ŽELI DA PRETEKNE KONJA
Nada Kaiser o praktičnim načinima za otklanjanje stresa KAD KORNJAČA ŽELI DA PRETEKNE KONJA

Nada Kaiser o praktičnim načinima za otklanjanje stresa
KAD KORNJAČA ŽELI DA PRETEKNE KONJA

Stres nastaje kad kornjača želi da pretekne trkaćeg konja, to je definicija koja se najviše dopada našoj sagovornici Nadi Kaiser. I mi smo često u ulozi kornjače, rado bismo postigli daleko više nego što je korisno za naše zdravlje. Ali, organizam nas upozorava kada preteramo

Dr. Nada Kaiser je psihoterapeut i edukator na području psihologije, psihoterapije i koučinga. Poznata je u celoj našoj regiji, ali i širom sveta i kao edukator Neurolingvističkog programiranja koje je osnova svega što radi već 25 godina. Kao relativno mlada devojka otišla je u Nemačku gde se edukovala i gde i danas uglavnom živi i radi.
Na osnovu svog bogatog iskustva naša sagovornica nam otkriva neke važne činjenice kada je reč o stresu kojem smo svakodnevno izloženi, ali i praktične načine za njegovo otklanjanje.

Šta možemo da uradimo?
Prvo i osnovno, po rečima Nade Kaiser, svemu što doživljavamo treba dati POZITIVNU konotaciju i čim usmerimo svoju pažnju na to što je dobro, odmah ćemo se osećati bolje.
– Postoje i tehnike koje mogu da budu korisne. Na primer, u Wingwejvu postoji jedna odlična tehnika kada prekrstimo ruke na grudima tako da nam prsti budu na ramenima i lagano se tapkamo. Na taj način razgrađujemo stres. To je takozvana Baterflaj (leptir) metoda.
Važno je da dobro poznajemo neku metodu koju ćemo koristiti kada treba da se opustimo, da umemo da dođemo u stanje kada SAMO POMISLIMO na opuštenost i lakoću, i da se odmah tako i osećamo.

Otkrijte nam još neke načine koje možemo da primenimo u svakodnevnom životu?
– Najprirodniji način razgradnje stresa je san. Tada. u takozvanoj REM fazi, kada se oči brzo pokreću, mi razgrađujemo stres.
Pokreti očiju levo-desno u budnom stanju, koji su imitacija REM faze u snu mogu takođe da budu od koristi. Navešću primer jednog čuvenog hirurga koji je nakon dolaska kući neko vreme sedeo u svojoj specijalnoj fotelji na sredini sobe i gledao od jednog do drugog ugla sobe (levo-desno), sve dok se ne opusti.
Ne zaboravimo da je, osim toga, veoma važan i RAZGOVOR o onome što nas opterećuje.
Ovo su samo neke od metoda koje možemo da koristimo u svakodnevnim stresnim situacijama, ali je za početak dovoljno da naučimo kako da usmerimo pažnju na nešto dobro što nam se dešava, čak i kad na prvi pogled to izgleda nemoguće.

Kako se naša sagovornica bori sa stresom?
– Dugo živim to što obučavam. Čini mi se da je nastao automatizam da ne uđem u stres. I kad sam pod velikim pritiskom, ja kažem: Ko kaže da mora biti tako, šta je najgore što može da se dogodi? Šta je dobro u tome?
Uvek se trudim da nečemu što bi moglo da me optereti dam pozitivno značenje.
Takođe, postoji i METODA SAMOHIPNOZE koja mi pomaže, kada mislima odem na svoje sigurno mesto.
Primenjujem i različite metode samozaštite.
U energetskom radu su poznate tehnike vizualizacije kada, na primer, zamisliti belo ili zlatno svetlo koje vas obasjava ili ZLATNE REŠETKE koje mentalno provučete kroz telo. Na primer, ako imam osećaj nelagode u komunikaciji sa nekim ljudima a nemam realnog razloga za to, onda koristim zlatne rešetke. Kad se naviknete na ovu tehniku, vi samo pomislite kako ih povlačite, i već ste zaštićeni.
Energija sledi uvek fokus i zato fokus uvek treba usmeravati na nešto što je dobro, što je pozitivno. Najvažnije je da imamo jednu zdravu sliku o sebi, pa čak i kad se razbolimo treba uvek misliti na to da smo zdravi. Na taj način STVARAMO POLJE koje će na nas delovati tako da budemo zdravi. A ako sebe doživljavamo kao bolesnu ili kao lošu osobu, stvaramo takvo polje i upravo to ćemo i živeti.

Ali, to nije uvek tako jednostavno?
– Naravno da ne, treba vežbati. Na primer, evo nečeg jednostavnog što možete za početak da probate. Čim počnu da vas zaokupljaju negativne misli, možete naglo da se fokusirate na nešto sasvim drugo. Ili da počnete da brojite, da mislite na nekoga koga volite i nakon nekoliko trenutka već ste izašli iz tog osećanja.
Ako stvari posmatramo sa pozitivne strane, onda neće biti ni stresa. U praksi generalno nije važno šta kod vas izaziva stres ako znate puteve kako da ga se rešite.
Stres nastaje UVEK U NAŠIM GLAVAMA na način kako mi vrednujemo ono što doživljavamo.
I onda mi to stanje možemo mentalno i da promenimo.

Tekst: Isidora Miletić
Foto: Marina Manga