Naslovna / Bonus za dušu / Veći ste nego što mislite
SPOZNAJTE SVOJU SUDBINU (7 koraka do buđenja)
Robin Šarma
Veći ste nego što mislite SPOZNAJTE SVOJU SUDBINU (7 koraka do buđenja) Robin Šarma

Veći ste nego što mislite
SPOZNAJTE SVOJU SUDBINU (7 koraka do buđenja)
Robin Šarma

Robin Sarma - Spoznajte svoju sudbinu_vulkan koricaJoš jedna od knjiga genijalnog Robina Šarme, u kojoj nas kroz formu romana, preciznije dijaloga dvojice junaka, lako uvodi u svet u kojem, ako želimo i imamo potrebu za tim, možemo pronaći savete da podignemo kvalitet našeg života na zaista viši nivo

U knjizi Spoznajte svoju sudbinu pomoć je potrebna Daru Sandersenu, vlasniku lanaca hotela, razvedenom ocu troje dece, koji je sebe doveo do samoubistva, od kojeg u poslednjem trenutku, odustaje. Kod njega dolazi Džulijan Mentl, junak i ranijih knjiga Robina Šarme, poznat kao „kaluđer koji je prodao ferari“. Njih dvojica u komunikaciji ispred čitaoca prosipaju bisere mudrosti i tajne življenja u zadovoljstvu, radosti i po svojom meri. Uvek s olovkom u jednoj a knjigom u drugoj ruci, iz ovog izdanja za sebe izdvajam i sa vama delim sledeće misli:

– Stvari nikad nisu onoliko loše koliko izgledaju.
– Uspešni ljudi nađu vremena za razmišljanje, planiranje i analiziranje, i pažljivo posmatraju svoje živote.
– U životu postoji samo jedan neuspeh, a to je – ne probati.
Budite blagi prema sebi, rastite na svojim greškama, naučite da oprostite sebi i produžite dalje.
– Napredak u svetu dugujemo onima koji su bili spremni da rizikuju, trčite ka svojim strahovima umesto od njih.
– Ne brinite da li ćete pronaći svoju sudbinu, koristite vreme da upoznate sebe.
– Niko nije siromašniji od onog ko za života nije „otpustio uzde do kraja“.
Nismo ovde da bismo preživljavali, već da bismo obogatili svet.
– Živite punim plućima u svakom trenutku, niko na samrti nije žalio zbog računa u banci.
– Budite veliki i izuzetni u onome što radite, ma šta to bilo, u ma kom segmentu života.
– Nađite vreme za oduševljavanje jednostavnostima koje ste voleli kao deca.
– Um nas često čini malim, ali srce i osećanja nas navode da iskoračimo ka veličini, iskoristite to.
– Oni koji žive najbolje žiivote uspevaju da održe krhku ravnotežu između nastojanja i dozvoljavanja da se nešto dogodi.
– Život iz snova nećete dobiti ako po ceo dan sedite između četiri zida, meditirate i molite se da vam život iz snova zakuca na vrata.
I tako hotelijer, uz brojne mudre misli i činjenice (mnoge prepoznajem iz klasične psihologije kao nauke), prolazi kroz 7 stupnjeva, kako autor navodi „buđenja“. Prolazi kroz proces osvešćivanja, ne jednostavan, ne brz, ne lagan, ali svakako delotvoran. I svaki od tih stupnjeva, odnosno bar poneka uputstva za svaki od njih, može pokušati da usvoji bilo ko od nas.
Njih, ali i preporuke za 5 „dnevnih posvećenja“ koji u knjizi glase: ustajati u 5 ujutru, prvi sat posvetiti „unutrašnjim radovima“, biti brižniji i saosećajniji i karakterniji više od očekivanog, na poslu biti bolji nego što se očekuje, i potruditi se da budeš osoba s najviše ljubavi. Ali, vi ih možete prilagoditi, posebno u delu oko buđenja u cik zore, neka to bude svakako sat ranije nego što je uobičajeno za vas.
Jer, ovo je jedna od knjiga uz koju se mnogi od nas mogu opustiti, razmisliti, izdvojiti ono što im se čini zgodnim za primenu, i zatim radom na sebi živeti intenzivnije, svim čulima, kvalitetnije, i ono najvažnije – u skladu i ljubavi sa samim sobom, okolinom i prirodom. Dakle, ispunjeno i bogato.

Preporučila: Željka Zebić