01_Ivana_Uvac

Sjenica i kanjon Uvca
LEPOTE EVROPSKOG SIBIRA

Za Sjenicu čujemo samo onda kada treba da proglasimo najhladniju tačku u Srbiji. Ovaj grad zovu i evropski Sibir, što i ne čudi imajući u vidu da je ovde izmerena temperatura od čak – 40 stepeni

Sjenica i kanjon Uvca su na pet sati vožnje od Beograda, a opet, tek sada sam videla i ovaj grad i zagrebala tek delić turističko-gastronomske ponude ovog kraja. Znam kako izgledaju neki gradovi u inostranstvu, ali Sjeničko jezero sam videla tek pre neki dan.
Osim ljubaznih domaćina i jednostavnog stila života koji nudi jedan ovakav grad, srela sam se sa njihovom fenomenalnom gastronomskom ponudom. Kladim se da bih od svih pita, paprika u pavlaci, baklava, potopljika (pita od razvijanih kora sa suvim mesom), kao i neizbežnog sjeničkog sira, vrlo brzo dobila i koje kilo viška. Ali živ čovek mora da proba.
Priča o Sjenici počela je kao deo manifestacije “Food is Great”, gde su se srele Velika Britanija sa jedne i Sjenički okrug sa druge strane. Mi smo probali englesku kuhinju, a Englezi našu.

1_Uvac
Neobični meandri su inspiracija za fotografisanje u bilo kojem godišnjem dobu

Uzbuđenje na kvadrat. Na svega pola sata od Sjenice, nalazi se kanjon Uvca. Zanimljivo je da se na vidikovcu sa kog puca pogled na meandre ove reke, održavaju adrenalinska venčanja. Jeste visoko i nebu pod oblake, nije za one koji se plaše visine, ali mesto gde imate utisak da rukom dodirujete nebo svakako pruža nesvakidašnji utisak.
Reći ću samo da oni kojima ne smeta da im malčice zalupa srce i vole adrenalin na najprirodniji mogući način, treba da dođu na ovaj vidikovac! A ako uzmemo u obzir da su venčanja inače stresna, ali u pozitivnom smislu, ovo mu dođe kao uzbuđenje na kvadrat.

2_Uvac
Mesto gde se adrenalin podiže “na kvadrat”

Pages: 1 2