Nataša Femić Mojih 5 tehnika za antistresan dan

Nataša Femić
Mojih 5 tehnika za antistresan dan

Po struci je sociolog, a po ljubavi – novinar. Nataša Femić trenutno je na poziciji urednika i voditelja Jutarnjeg programa na TV Kopernikus (utorkom i četvrtkom), a zbog svoje emotivne prirode naša sagovornica češće zaplače nego što se „bori sa vetrenjačama“. Iako se to na prvi pogled ne bi nikada primetilo, za sebe kaže da je nestrpljiva osoba i da joj svako odlaganje, čekanje ili promena plana stvaraju neprijatan osećaj. A profesija novinara, koju je izabrala kao svoj životni poziv, nije ni malo predvidiva.

– Svaka sitnica koja izađe iz okvira uigranog i planiranog (otkazivanje gostovanja u poslednjem trenutku, na primer), remeti moj unutrašnji balans. Međutim, kako godine prolaze, učim u velikoj meri da sve to prihvatam mirnije i da kanališem emocije.

Koje su to situacije kada vam baš pukne film?

– Ne volim nepravdu, optuživanje bez valjanih argumenata, neprofesionalnost i licemerje kako u poslovnom, tako i u privatnom životu… Ali, verujem da nas neizgovorena reč štiti, pa u takvim situacijama češće zaplačem nego što se „borim sa vetrenjačama“.

Koje su vaše tehnike za antistresan dan?

1. Meditacija: Već više od godinu i po dana pratim regionalno poznatu motivacionu govornicu Anu Bučević. Njene vođenje meditacije su najbolji način da se na pola sata isključim iz svakodnevice i smirim svoj radoznali um.

2. EFT tehnika: Kroz takozvano tapkanje određenih tačaka oslobađam se nagomilanih energetskih blokada u toku dana. Toplo preporučujem Youtube kanal Jelene Njegomir Grahovac.

3. Masaža: Kao neko ko je u svojoj suštini veliki hedonista i voli da ugađa sebi na razne načine, ne mogu da ne pomenem masažu kao sjajan način da se oslobodimo viška stresa… Smatram da je vrlo važno da je i sam maser sličnog senzibilteta kao mi, jer je masaža čista razmena energije. Zato sam ja izabrala Peđu Filipovića, čoveka koji nije samo kreator wellnes koncepta, već i glumac… umetnik.

4. Jutarnja šetnja: Imam privilegiju da živim u blizini Kalemegdana. Odnedavno, 3-4 puta nedeljno pre odlaska na posao napravim krug oko tvrđave, bez obzira na vremenske prilike tog dana… Iako zbog toga pola sata kraće spavam, osećam se odmornije i svežije.

Natasa Femic 3

Živeti po svojim pravilima…

5. Pisanje: Već dugi niz godina pišem pesme i priče. U nekim životno teškim situacijama “bacala” sam svoje emocije na papir… U mom slučaju se poezija pokazala kao dobar “ventil”. Kreativnost oslobađa…

Rukovodim se geslom da sve treba u životu raditi do kraja i srcem… Savet vašim čitaocima bi bio da ne pristaju na život koji ih ne čini srećnim samo zato što “svet kaže” da tako mora. Živite po svojim pravilima jer samo kada ste usklađeni sa sobom privlačite u život ono što vas raduje.

Zabeležila: Isidora Miletić
Antistres misao