Naslovna / Bonus za dušu / Aleksandar Šapić u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Nikada ne gledam unazad
Aleksandar Šapić u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić Nikada ne gledam unazad

Aleksandar Šapić u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Nikada ne gledam unazad

Proslavljeni vaterpolista, čovek čije smo ime glasno uzvikivali na ulicama naših gradova, radovali se golovima i pobedama govori o svojim trenucima dilema i otkrivanja životnih istina. Kako se okrenuo humanosti  i šta je njegova životna misija. Koliko ga je porodica promenila i kako svakoga dana ponešto novo o sebi  nauči upravo od svoje dece.

„Kajanje je možda i pomalo glupo jer ne možete vratiti prošlost. Šta je bilo, bilo je i gledajući unazad samo stojite u mestu, možda i regresirate a ništa izmeniti ne možete. Kad god bih imao problem, zastao bih, sagledao situaciju i krenuo napred u nove pobede, nova saznanja, u akciju. Menjao sam se i menjam se, i nisam siguran da je baš kompiment kada vam neko kaže da se ne menjate ili pak da ste neustrašivi i ničega se ne bojite“, kaže Šapić koji je za jednu od svojih životnih misija izabrao pomoć onima koji su nemoćni, deci i roditeljima koji u trenutku ne vide izlaz iz teške životne situacije.

„Shvatio sam da su moji dotadašnji problemi, pre osnivanja fondacije, bili  minorni i osetio sam potrebu da drugima pomognem što više i što bolje, koliko mogu i umem“, dodaje  naš veliki vaterpolista čiji su nam golovi i trijumfi vraćali veru da je pobeda uvek moguća ukoliko idete napred, ne odustajete i borite se.

Kaže i da ga je otac od detinjstva podsećao da je važno biti u balansu i meri. Ni previsoko ni prenisko!

„Nije dobro i opasnije je kada ste na vrhu, u euforiji, pa se lakše i opustite a onda je pad daleko bolniji. Kada ste na dnu i neraspoloženi, organizam uključi sve mehanizme i snage da vam bude bolje a sve zavisi od vas kako ćete krenuti napred“, nastavlja Šapić koji je od najranijih dana živeo gotovo spartanski život, zahtevajući mnogo i od sebe i od drugih. Kako u bazenu tako i u životu.

Danas se, kaže, menja iz dana u dan, slušajući svoju decu i trudeći se da bude što bolji roditelj, mada recepta za siguran uspeh nema.

„Velika je odgovornost roditelja i od njih sve zavisi. Ne smeju se opuštati i pratiti razne izgovore jer deca sve čuju, vide i tako se formiraju. Čak i onda kada im ništa ne govorimo“, misli Šapić.

U emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić govori i o načinu vaspitanja svojih roditelja, o prijateljima i onima koji to možda više nisu, o pojmu ljubavi, o svojim slabostima, o ideji i predstavi o politici u trenutku kada je krenuo na taj put i da li mu i koliko nedostaje vaterpolo.

Kaže da danas teži ka mirnom životu, da više vremena provodi sa najmilijima i da je okrenut ka zajedničkim lepim momentima. Kaže i da je ljubav pomalo neobjašnjivo stanje o kome mnogi filozofi i danas rapravljaju ali ako je treba objasniti jednom reči onda neka to bude reč – zadovoljstvo.

O kojim životnim situacijama, spoznajama i izazovima je prvi put govorio u medijima pogledajte u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić u subotu 1. jula od 19 h i u nedelju 2. jula od 17 h na TV Naša.

TV BN reemituje emisiju četvrtkom od 21h i može se pratiti u čitavoj BIH i u inostranstvu preko satelita.

Foto: Jakov Simović