MOĆ DUŠE

Do blagostanja upoznavanjem sopstvene duše
MOĆ DUŠE
Džon Holand

moc_duse_prednja_koricaSpiritualni medijum i duhovni učitelj, proslavljen u celom svetu a posebno u SAD, Džon Holand u ovoj knjizi nam daje zaista veliki broj tehnika i vežbi, kojima možemo u nama da probudimo neograničene mogućnosti

Svaku od njih je praktikovao, što u knjizi opisuje, navodeći lične, i primere iz života drugih ljudi, sa kojima se sretao. Ono što daje dobar ton knjizi jeste što neprekidno naglašava da je to o čemu piše njegovo mišljenje i iskustvo, i da se s tim ne morate složiti i prihvatiti ga. Tako je i na samom početku, kada kaže da je DUŠA SVEST, i da je njegovo verovanje da ona predstavlja pravu suštinu čoveka.

Ličnost je sredstvo kojim se duša izražava u spoljašnjem svetu. „Duh je životna snaga, vitalna energija koja u sve nas unosi život“, kaže autor. U nama je ista ona energija koja stvara i zvezde na nebu, i koja kruži univerzumom. Važno je da shvatimo i upoznamo našu pravu suštinu, svoju dušu. Ona s nama neprekidno komunicira, ali mi toga nismo svesni. Sa sopstvenom dušom možemo se povezati na razne načine, molitvom, meditacijom, kreativnim radom, vođenjem dnevnika, bilo čime što zaista volimo da radimo. Zato pored tehnika disanja, Holand preporučuje da VODIMO DNEVNIK koji je poseban za svakog od nas, da biste videli kako se razvijate, učili na prošlim iskustvima.
On veruje da je svrha naše duše u tome da budemo sve što možemo i živimo u skladu sa našim najvišim dobrom. Holand piše i o slučajnostima, koje naziva „božanskim gurkanjima“, pred kojima treba da zastanemo i budemo otvoreni da bismo ih razumeli. Objašnjava i da naša podsvest neprekidno i suptilno govori kroz naše snove, a to je jedan od načina na koji duša komunicira s nama.

Vi ste ono što mislite, magnetsko energetsko biće čija misao kada se pojavi bude smeštana u magnetno polje odnosno „auru“, koju dalje univerzum apsorbuje.

Vaše frekvencije privlače slične. Dosta prostora posvećuje i intuiciji, koju naziva „darom koji predstavlja našu vezu sa Svevišnjim“. Da bismo živeli intuitivnim životom, moramo verovati i znati da imamo sve što nam je potrebno, naše unutrašnje osećaje: spoznaju (nadosećaj), vid (vidovitost) i sluh (nadsluh). Da bismo ih razvili, daje sjajne meditativne tehnike, po 15-ak minuta dnevno, kao i načine da saznamo koji nam je od ova tri osećaja razvijeniji, na kojem treba da radimo više, i kako da prepoznamo kada nam šalju poruke. Ako imate upečatljive snove, jači vam je unutrašnji vid na primer, ako kad sretnete nekoga osećate da nešto nije u redu, to je NADOSEĆAJ, a ako često razmišljate naglas, onda je to nadsluh. Naglašava i da je naše telo naš hram, upoznaje nas sa čakrama, na čije funkcionisanje i protok energije kroz celo telo, znatno utiču naši postupci i razmišljanja.

Kako da se osamimo, ojačamo našu vezu sa božanskim izvorom? Biti sam i usamljen nije isto, a neki od lekova za ovo drugo su vođenje dnevnika osećanja, povezivanje s prirodom, činjenje nečega drugačijeg, što nismo nikad ranije radili, i dr. Govori i o odnosu ovog i onog sveta, i kaže da je misli i ljubav moguće poslati s jedne na drugu stranu. Jer su duše večne i nastavljaju da postoje i van fizičkog sveta. Moć ljubavi gaji odnose među njima.

Moguće je da iscelimo celog sebe tako što ćemo promeniti svoje stavove, poglede na svet i ponašanje. Preporučuje pozitivan stav i smeh, zatim molitvu (Bogu, višoj sili, univezumu, božanskom izvoru…) na način koji vi birate, jer je važno početi, a ne kako. Predlaže da smislite svoje male molitve, i da ih izgovarate nekoliko puta na dan i obavezno pred spavanje.

Zapišite u dnevnik sve što vas iscrpljuje, iritira, uznemirava, i videćete gde odlazi vaša energija, a ne bi trebalo, a zatim oprostite i sebi i drugima. Morate se osloboditi i briga, jer su one „produžena ruka straha“. Zauzmite stav: “Sve što mogu da uradim jeste da dam sve od sebe, a kakav god bio ishod“. Jedan od načina da budete manje ZABRINUTI je da budete više zauzeti, zato pronađite čime ćete kvalitetno popuniti vreme. Drugi način je da više ne budete perfekcionista, ne treba sve da radite bez greške, zaista.

Holand navodi da se sve na ovom svetu kreće neprekidno, pa i naša duša. Mi ćemo se vratiti tamo odakle smo potekli, u svet duha, jer naša duša nema kraj. Autor definiše pojam „poziv na buđenje“, koji smo svi osetili bar jednom, a to su situacije koje nas trgnu i nateraju da razmislimo o drastičnoj promeni u životu, kada shvatimo da smo imali sreće što smo se „izvukli“ iz neke situacije.
Verujte u snagu vaše duše, u ono što je u vama, obratite pažnju na ono što vam govori, a načine da to uradite imate u velikom broju u vidu vežbi u ovoj knjizi.

Preporučila: Željka Zebić