Naslovna / Otvoreni um / Bez granica / Naš predlog na Svetskom festivalu u Indiji
FORMIRANJE GLOBALNE AJURVEDSKE MREŽE
Naš predlog na Svetskom festivalu u Indiji FORMIRANJE GLOBALNE AJURVEDSKE MREŽE

Naš predlog na Svetskom festivalu u Indiji
FORMIRANJE GLOBALNE AJURVEDSKE MREŽE

Na nedavno održanom Trećem svetskom festivalu o ajurvedi jedini predavači iz Srbije su bile Tatjana i Isidora Jevđović. Poziv je stigao od dr Anila Kumara, osnivača Healingveda Instituta iz Kerale i stručnom konsultantu u njihovom Beauty Imagini Centru

U Kerali (jug Indije), zemlji koja je kolevka ajurvede, održan je Treći svetski ajurvedski festival.
Učestvovalo je 15 zemalja, među kojima i Japan, SAD, Rusija, Argentina, Poljska, Švajcarska, Maldivi, Šri Lanka, Nemačka, Malezija, Singapur…
Predavanja su držali lekari, praktičari, promoteri ajurvede (ayurveda).
Na kraju prvog dana, održan je Internacionalni okrugli sto na kome je, između ostalog, donet zaključak o formiranju internacionalne mreže Ayurvedske svetske asocijacije, koja će svima koji se bave ajurvedom olakšati budući rad.

Festival je bio posvećen ZDRAVLJU ŽENA (značajno u tradicionalnoj zemlji koja ima problem sa ograničavanjem rađanja – Indija ima milijardu ljudi).
– To je zemlja kontrasta, priča Tanja. – Na našem putu po Crvenoj zemlji, prošle smo kroz 7 distrikta, od severa do najjužnijeg dela Kerale (Od Kozhikoda do Truvandruma) i posetile najpoznatiji Koledž Ayurvede u Kottakalu (zovu ga i gradom Ayurvede) i najveći Univerzitet Ayurvede u Truvandrumu, kao i 4 najveća resorta i ayurvedske bolnice: Radža bolnicu, plažu i ostrvo, Allapeye Backwaters, Ostrvo kokosa (Isola di coco) i Somatiram – Ayurvedsku kliniku i resort.
Od posebnog značaja bio je dolazak indijskog premijera, Sri Narendra Modi – prvi put u istoriji Indije je dato oficijelno priznanje i podrška ajurvedi, kao najstarijoj nauci, i holističkom pristupu kao vodećem u sferi prevencije i očuvanja zdravlja.
– A na naš predlog je formirana globalna ajurvedska mreža i Network već radi, završava Tanja Jevđović ovaj kratki, ali korisni izveštaj.
U prilogu su zanimljive fotografije sa ovog putovanja.