razvod

Najčešća pitanja o razvodu
MOŽE LI JEDAN RODITELJ DA BUDE I „OTAC I MAJKA“

Svaki razvod je težak, stresan, individualan (baš kao što je to i svaki brak), a ukoliko u braku postoje deca, ovaj stres i težina odluke se mnogostruko uvećavaju. Kao što je govorio Duško Radović: „Nekad se razvode samo muž i žena a nekada i nečiji mama i tata“. Ipak, neka od sledećih objašnjenja mogu vam pomoći da lakše objasnite detetu kako da razdvajanje roditelja lakše razume i prebrodi

Kako deca doživljavaju razvod roditelja?
Kako će dete doživeti razvod zavisi od brojnih faktora: starost deteta, prisutnost deteta tokom roditeljskih svađa i sukoba, njegov odnos sa oba roditelja, način na koji roditelji doživljavaju razvod itd. Za mnogu decu razvod predstavlja OLAKŠANJE (jer shvataju da će prestati međusobna roditeljska netrpeljivost) dok kod nekih može izazvati STRAH od nepoznatog (ne znaju kako će ubuduće izgledati njihovi odnosi, koliko će viđati mamu ili tatu…). Ovaj potencijalni strah se otklanja argumentovanim razgovorom i strpljenjem.

Postoje li osetljivi uzrasti dece kada roditelji ne bi trebalo da se razvedu?
Proces odrastanja je sam po sebi veoma osetljiv. Ipak, neki su periodi osetljviji od drugih i tada bi trebalo izbegavati veće dodatne potrese u porodici. To su periodi kada dete polazi u vrtić ili u školu, dolazak nove bebe, gubitak nekog člana porodice… Na žalost, ove periode nije moguće uvek izbegavati a često to može biti i kontraproduktivno. Naime, ako su odnosi između roditelja toliko poremećeni, bez obzira na trenutnu fazu razvoja, i za dete može biti štetnije da ostane u takvoj atmosferi nego da se roditelji razvedu.

Može li razvedena osoba biti dobar roditelj, tj. kako razvedena osoba može biti dobar primer?
Vi svom detetu ne treba niti možete da budete dobar primer udate žene ili oženjenog muškarca, već PRIMER dobrog roditelja. Vas kao dobrog roditelja ne čini činjenica da li ste u braku ili ne već koliko ste posvećeni svom roditeljstvu, koliko poznajete svoje dete, kako provodite zajedničko vreme, koliko ga podržavate ili razumete…Takođe, upravo kao razvedena osoba, možete biti dobar primer nepristajanja na žrtvu ili jasnog izražavanja svog mišljenja.

Sl 1
Kao razvedena osoba, možete biti dobar primer nepristajanja na žrtvu

Može li jedan roditelj da bude i „otac i majka“?
Iako u našem narodu (posebno mame) često izgovaraju rečenicu da su svojoj deci “i otac i majka”, baz obzira na dobre namere i maksimalnu posvećenost, ova izreka ne može odgovarati istini. Za zdrav razvoj deteta važna su oba roditelja. Deci je potrebna RAVNOTEŽA u odnosu na majčin autoritet (ili neautoritet,) tj. na njen vaspitni stil. Devojčicama tata treba da bi mogle da pravilno razvijaju odnos prema suprotnom polu, dečacima da bi mogli da se identifikuju sa svojim polom. Ukratko, potrebna su dva roditelja, a vi ste samo jedna osoba.

Pages: 1 2 3