razvod

Najčešća pitanja o razvodu
MOŽE LI JEDAN RODITELJ DA BUDE I „OTAC I MAJKA“

Da li je zaista i za dete bolje „dobar razvod nego loš brak“?
Za decu je najbolje da rastu uz oba roditelja koji su uravnoteženi, zdravi (mentalno, fizički, emotivno, psihički…), posvećeni deci i porodici. Ali, kada to nije slučaj, kad između roditelja postoje problemi koji se na drugi način ne mogu rešiti, onda je i za decu razvod njihovih roditelja – bolje rešenje. Odnosno, deca rastu zdravije i rasterećenije, uz jednog roditelja koji je stabilan nego uz dva koji su u stalnim međusobnim svađama, sukobima, tučama…

slika 2 razvod
Ponekad su deca manipulisana da lažu i postavljaju se na stranu jednog od roditelja

Da li je istina da deca razvedenih roditelja zbog traume razvoda celog života nose ožiljke?
Ne postoji pravilo koje važi za svu decu ili sve porodice. Mnoga deca koja su odrasla uz oba roditelja nose daleko teže ožiljke nego oni koji su odrasli samo uz mamu ili tatu. Istraživanja pokazuju da deca koja odrastu uz samo jednog roditelja postižu ista akademska postignuća i ponašanja kao i njihovi vršnjaci iz porodice sa dva roditelja. Imaju iste socijalne sposobnosti druženja, isti nivo samopouzdanja. Ukratko, ožiljci mogu postojati ali ni ne moraju. Ukoliko ožiljci izazvani roditeljskim razvodom i postoje, oni ne traju ceo život jer osoba sazrevanjem, sticanjem ličnih iskustava i formiranjem sopstvene porodice sagledava i svoj i život svojih roditelja na nov način.

Koje su najčešće posledice koje nose deca razvedenih roditelja?
Deca razvedenih roditelja ponekad, u odnosu na drugu decu, imaju ružna sećanja, potisnute emocije, teškoće u kontrolisanju svog ponašanja, koja druga deca (ona deca koja su odrasla u porodičnom okruženju skladnog, stabilnog, kvalitetnog braka svojih roditelja) imaju u manje izraženom obliku ili nemaju uopšte. Takođe, veliki broj dece razvednih roditelja bio je suočen sa svađama, tučama, traumatičnim scenama, najrazličitijim vređanjima i lažima svojih roditelja. Ponekad su dovođeni u situaciju da ne spavaju noću, da osećaju krize identiteta, ili su manipulisana da lažu i postavljaju se na stranu jednog od roditelja.

Pages: 1 2 3