razvod

Najčešća pitanja o razvodu
MOŽE LI JEDAN RODITELJ DA BUDE I „OTAC I MAJKA“

Kako da detetu olakšam razvod?
Način na koji roditelj prihvati razvod utiče na način na koji deca to prihvataju. Tako, razvod predstavlja NOVI VID ODNOSA između članova porodice. Deca koja se osećaju voljeno i prihvaćeno lakše prevazilaze probleme razvoda. Zato, posvetite svom detetu dovoljno vremena bez stresa. Igrajte se, razgovarajte, napravite vaše sitne rituale, pokušajte da se što više smejete i zbližite. Obezbedite mu laku dostupnost, ukoliko je to moguće, sa drugim roditeljem, kako bi što manje osećalo gubitak i posledice vašeg razvoda. Pratite njegovo napredovanje u školi, ohrabrujte ga da oformi prijateljske relacije sa svojim vršnjacima.

Sl 3
Nemojte davati lažna obećanja ili ono što ste znate da ne možete ispuniti

Kako da saopštim deci da se razvodim?
Budite racionalni, smireni, ne dozvolite da iz vas govore isključivo emocije. Isplanirajte šta ćete reći. Dobar način je: “Nismo se slagali. Pokušali smo, oboje smo se mnogo trudili, ali stvarno nismo uspeli da rešimo naše probleme. Zato smo se dogovorili da se razvedemo i živimo odvojeno.” U zavisnosti od detetovog uzrasta možete očekivati različite reakcije i pitanja. Pokušajte da ih unapred predividite i isplanirate kako ćete na pitanja odgovoriti. Bez obzira na uzrast, kada deci saopštavate da ćete se razvesti, neophodno je da naglasite da ono (dete) nije ničim krivo niti na bilo koji način doprinelo razvodu, i da se time što se vi razvodite ne prestaje LJUBAV prema njemu nijednog roditelja.

Da li treba deci da saopšti odluku o razvodu jedan roditelj ili oba?
Odluku o razvodu najboolje je da deci saopšte oba roditelja. Važno je da se za ovaj razgovor oba roditelja pripreme, dogovore unapred šta će detetu reći, i da prilikom razgovora izbegavaju nove međusobne rasprave. Pokušajte da maksimalno usaglasite svoje priče zašto se razvodite. Obezbedite adekvatne uslove prilikom ovog razgovora, dovoljno vremena i strpljivost prilikom odgovaranja na dečija pitanja. Naglasite da roditeljstvo i tate i mame traje sve dok ste vi živi a da brak to ne mora da bude. Takođe, zajedno saopštite s kim će dete živeti a da će drugog roditelja viđati kada se dogovoritte. Nemojte davati LAŽNA OBEĆANJA ili ono što ste znate da ne možete ispuniti.

Koliko je za dete dobro ili štetno da provodi vreme i kod majke i kod oca?
Za dete je važno da zna GDE MU JE DOM. Ukoliko se u domu kod oba svoja roditelja oseća dobro, utoliko bolje. Osećanje doma podrazumeva sigurnost, stabilnost, osećanje da je prihvaćeno upravo takvo kakvo je. Međutim, dete mora znati gde mu je primarni dom kako ne bi bilo zbunjeno ili opterećeno očekivanjima od oba roditelja.

Tekst: Jelena Holcer, pedagog

Pages: 1 2 3