Naslovna / Otvoreni um / Antistres kalendar / Janoš Mesaroš u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić na početku nove sezone
Što volim što ništa ne moram
Janoš Mesaroš u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić na početku nove sezone Što volim što ništa ne moram

Janoš Mesaroš u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić na početku nove sezone
Što volim što ništa ne moram

U teškim trenucima sebi kaže – I TO ĆE PROĆI. Iako nemirnog duha, ovaj slikar smatra da ima sreće u životu. Kako je i zašto bez straha otvarao sva vrata, kako je tokom samo jedne noći odrastao i koliko su važni strpljenje i optimizam Mesaroš iskreno otkriva Aleksandri Simić

Jedna od ključnih rečenica ove emisije glasi – I padanje je let.
„Hrabrost je važna i nije strašno pogrešiti. Strašno je ostati u grešci. Teoriju uspeha imaju samo oni ljudi koji nisu uspeli. Uspešan čovek ne sme da zna da je uspeo. On mora da vidi novi cilj i izazov ispred sebe. Uspeh ne trpi nerad, lenjost i nezainteresovanost“, otvoreno govori Janoš Mesaroš.

Kada neko ne voli ili kritikuje njegove slike, kaže, to ga raduje jer znači da su ih pogledali. Preterane hvale i komplimente ne voli jer su pomalo neprirodni. Mesaroš ne pristaje na ogovaranja i voli ljude da uveseljava, a od kada je u svom životu počeo da prati filozofiju koja glasi: Što volim što ništa ne moram, njegovi dani su lepši, lakši, nasmejaniji a život lagodniji.

U emisiji se priseća najznačajnijih lekcija kojima su ga otac i majka naučili. Otac mu je još kao dečaku pokazao kako se novac mora zaraditi, a majka, koja ih je rano napustila, stigla je da mu prenese toplinu i nauči ga vrednosti porodice.

Danas, Janoš, pronalazi mir u svom ateljeu a umetnost smatra i nekom vrstom terapije. Slobodan se, kaže, ne može biti delimično. Ili jeste ili niste slobodni.
„Verujem da ljubav uvek pobeđuje i da ona postoji onda kada oprostiš nešto što bi trebalo da ti smeta. Kada to prekoračiš! Mislim da i danas žene ne poznajem dovoljno i da je patnja vrhunac ljubavi. Ona se mora negovati i ne zna za godine ali bez strpljenja ljubav je nemoguća“, zaključuje slikar.

Nakon infarkta smatra da je taj krah bio njegova nagrada i zato se danas trudi da bude smireniji i staloženiji. Ljude se trudi da ne menja ali zato im pomaže na različite načine što ga čini ispunjenim i radosnim.
Čitavog života zaljubljen je u slikarstvo i muziku, a sa godinama sve više i u fotoaparat.

Greške smatra neminovnim ukoliko čovek radi.
„Voleo bih da se ponovo rodim i preživim sve kroz šta sam prošao. Nijedan delić tog svog života ne bih promenio. I tužni i teški trenuci su ozbiljan temelj za moj današnji život“, završava Janoš Mesaroš.

Emisija se premijerno emituje u petak 9. septembra u 23h na TV Naša, i u repriznim terminima u nedelju 11. septembra od 17h i u sredu 14. septembra od 22h.