12 čudesnih orhidejaCVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

12 čudesnih orhideja
CVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

Nasmejani bumbar (Ophrys bomybliflora)
Orhideja Ophrys bomybliflora podseća na ženskog bumbara na ružičastom cvetu. Misleći da je na cvetu ženka, mužjaci pokušavaju da se pare pa u tom procesu ostaju prekriveni polenom. Kako je priroda genijalno osmislila proces oprašivanja! Ove orhideje se mogu pronaći u Engleskoj, Irskoj i Velsu.

Majmunsko lice (Dracula Simia)
Ime Drakula ova retka vrsta je dobila zbog crvene boje nekoliko vrsta i dva dugačka dela koja vise na dole i podsećaju na očnjake. S druge strane, naučno ime “simia” se odnosi na lice majmuna. Dracula Simia raste samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua na nadmorskim visinama od 1.000-2.000 metara. Još jedna zanimljivost je vezana za ovaj neobičan cvet – naime, njegov miris podseća na miris sveže narandže.

Goli muškarac (Orchis Italica)
Orchis Italica, je vrsta mediteranskog cveta koji raste u Španiji, Portugaliji, Italiji, Grčkoj, Turskoj… Poznatija je kao Italijanska orhideja ili Goli muškarac jer njene latice izgledaju kao sitni, goli muškarci koji vise okolo. Legenda pak kaže da je ova orhideja zarobila vile, druga da su vile samo volele da igraju oko orhideje pa je ona poprimila njihov izgled jer neobični cvetovi, s druge strane, podsećaju na ova lepšava bića a ne na muškarce. Biljka raste divlje u senci, na visinamo od oko 1300 metara. Razvija gusto grupisane cvetiće svetlo roze boje a cveta u aprilu.

Antistres misao