12 čudesnih orhidejaCVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

12 čudesnih orhideja
CVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

Lepoti orhideja ništa se ne može zameriti. Međutim, neke od varijanti ove kraljice cveća zaista će vas iznenaditi svojim neobičnim izgledom

U svetu postoji nekoliko hiljada različitih vrsta orhideja. Čak i kad izgledaju potpuno neobično i više liče na životinje nego na biljke, njihovoj potpuno nestvarnoj lepoti možemo samo da se divimo.

Ljubičasta leteća patka (Caleana Major)
Caleana major ili Leteća patka je veoma mala orhideja koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Njen neobičan cvet podseća na patku u letu pa je tako i dobila ovaj čudan naziv. Cveta od septembra do januara a zbog toga što je izuzetno mala (oko 50 cm) nije je lako pronaći. Zanimljivo je da je bilo pokušaja da se premesti na neko pitomije mesto nego što je australijska divljina ali je Caleana jednostavno odbila da se primi. Pretpostavlja se da njen koren živi u simbiozi sa jednom gljivicom koja se može naći samo u ovom delu sveta. Zaljubljenici u neobične biljke imaju problem da je uoče ne samo zato što je sitna, već se zbog svoje ljubičaste boje stapa sa okolinom. Svoje zasluženo mesto dobila je i na australijskoj poštanskoj markici.

Orhideja Anđeo (Habenaria Grandifloriformis)
Orhideja anđeo ili Habenaria Grandifloriformis je vrsta orhideje koja raste na visokim pašnjacima na jugu Indije. Poznata je po svojim prekrasnim, belim laticama koje podsećaju na maskiranog anđela. Stabljike su obično visoke do 12 cm na čijem se vrhu nalazi samo jedan cvet. Habenaria cveta od juna do jula, na početku monsuna.

Mirna golubica (Peristeria Elata)
Cvet orhideje Peristeria elata podseća na pticu, tj. na goluba, pa je tako i dobila ime. Ona je nacionalni cvet Paname, a zbog prevelike potražnje u nekom trenutku joj je čak pretilo izumiranje. Kao i mnoge druge orhideje, Golubica orhideja se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini i u kozmetici za čišenje pega koje je prouzrokovalo preterano sunčanje.

Antistres misao