12 čudesnih orhidejaCVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

12 čudesnih orhideja
CVEĆE ILI NEŠTO DRUGO

Ružičasti moljac (Phalaenopsis)
Phalaenopsis ili Ružičasti moljac je neverovatna biljka koja izgleda kao glava ptice koja je sakrivena u cvetu. Ako se pogleda malo detaljnije, cvetovi mogu da predstavljaju krila majke koja štiti svoje mladunče koje je sakriveno u sredini cveta. Ova neverovatna prirodna kreacija poreklom je iz južne Kine, a ima je i u jugoistočnoj Aziji (na Tajlandu, Filipinima, u Maleziji, Indoneziji, itd)… Phalaenopsis je jedna od najpopularnijih orhideje u svetu zahvaljujući tome što su ljudi uspeli da je odgajaju i na drugim mestima a ne samo u njenim prirodnim staništima.

Balerina (Caladenia melanoma)
Ova orhideja neverovatno liči na balerinu koja pleše, sa narandžastim laticama koje izgledaju kao ruke i noge i belim laticama koje podsećaju na haljinu. Orhideja Balerina je endemska biljka i uspeva samo u zapadnoj Australiji, blizu jezera Altham. Biljke rastu pojedinačno ili u grupama a cvetaju od avgusta do početka septembra.

Povijene bebe (Anguloa Uniflora)
Orhideju Anguloa Uniflora nazivaju i tulip (lala) orhideja jer podseća na ovu takođe lepoticu u biljnom svetu. Međutim, njeni cvetovi podsećaju na bebe koje su povijene i ostavljene ušuškane da spavaju. Rastu na šumskom tlu na velikim nadmorskim visinama na Andima u Južnoj Americi. Tulip orhideje su prilično velike, potpuno odrasla biljka može biti duža od jednog metra. Cvetaju od početka leta do kasne jeseni.

Tekst: Julija Jokić
Antistres misao