Ženske antistresne priče To čudo zvano meditacija

Ženske antistresne priče
To čudo zvano meditacija

Svemu dobrom što smo u životu uradili, prethodila ja pažnja koju smo na to usmerili. Nema domaćice koja je skuvala dobar ručak, a uz to i usisavala i gledala TV i čitala knjigu. Ni studenta koji je dobio 10 učeći ispit tako što je pričao sa drugarima usput i igrao igrice. Isto je i na poslu, radimo puno stvari u isto vreme, ali najbolje one na koje se istinski fokusiramo.

Nameće mi se ova tema u mislima, ovih dana dok pripremam seminar „Vrati svoju ravnotežu“, jer mi se puno ljudi javilo sa sličnim dilemama: „Samo mi se nižu ružni događaji, jedan za drugim. Hoću, ali ne znam kako da krenem napred. Gde da nađem rešenje?“ ili „Jedva čekam da idem na more. Valjda se neću razboleti kao prošle godine. Posle dva dana me je uhvatila temperatura,“ ili „Toliko mi se stvari desilo poslednjih meseci, što dobrih, što loših, da ne znam šta o svemu da mislim. Kao da više nemam svoj mir.“

Ma koliko ova pitanja delovala različito, tiču se potpuno istih stvari. A to je unutrašnji nemir. Nije tema šta je nemir izazvalo, tema je da je unutrašnj nemir prisutan i još važnije – da želimo da ga se oslobodimo. Odnosno, da vratimo svoj unutrašnji mir, svoju unutrašnju ravnotežu.

Prva stvar koju je važno znati je da se iz uznemirenosti ne može roditi dobro rešenje. Nemir znači konfuziju, neraspoloženje, neznanje kuda dalje. Dakle, iz takvog stanja teško možemo dobiti odgovor. Da bismo imali odgovor, potrebno je da nemiru suprostavimo mir. Bukvalno, da se umirimo i utišamo. Na ovaj način ćemo postepeno doći do mira u sebi. A kada smo mirni, vidimo sve jasnije. Povećava se broj odgovora, a smanjuje broj nerešivih pitanja i dilema.

No, mir nam je potreban i za sledeći korak. Kada mirni razmišljamo o rešenjima, rešenja počinju i da dolaze. Naš mozak dobija pravu informaciju, „lakše“ je „obrađuje“ i sve se odvija mnogo brže i lepše nego kada smo nemirni i nervozni. Ni tada nećemo moći da skočimo sa prvog na 20. stepenik, ali ćemo uživati u svakom sledećem koraku, od prvog do dvadesetog, puni energije i poletnosti.

Na ličnom primeru sam, međutim, već bezbroj puta uvidela da mi ni fakultetska diploma, ni životno i radno iskustvo, ni saveti prijatelja, nisu pomogli da pronađem prave odgovore. Razlog je jednostavan –  to jesu bila rešenja, ponuđena rešenja, ali su ona dolazila spolja. Makar bio i dobronamerni savet, sugestija ličnog iskustva, element mog vaspitanja, sve je to dolazilo spolja. A šta spolja zna šta je unutar mene? Sve to spolja je lepo i korisno, ali dok se ja sa sobom ne dogovorim, nikada neću biti sigurna da li sam uradila pravu stvar. Pritom, ne mislim da dogovor zvani – logičko rešenje, već ono rešeje koje dolazi iz moje svesti, iz dubine mog bića. Jedino sam u tome uspevala i uspevam, uvek, bez izuzetka, kroz meditaciju. To čudo zvano meditacija!