Naslovna / Dobre priče / Antistresno prepuštanje kreativnom radu
Uživanje i kad ste umazani do temena
Antistresno prepuštanje kreativnom radu Uživanje i kad ste umazani do temena

Antistresno prepuštanje kreativnom radu
Uživanje i kad ste umazani do temena

Crtanje i drugi vidovi umetnosti oduvek se preporučuju kao jedna od najboljih antistres terapija jer se tada oslobađaju mnoge blokade i otvaraju mogućnosti kojih nekada nismo uopšte svesni. O radu sa decom, ali i odraslima razgovarali smo sa Tatjanom Trajković, integrativnim savetnikom za art terapiju i psihodramu i osnivačem Centra za umetnost i kulturu Artelje.

– Krenula sam sa idejom da deci, posebno tinejdžerima, treba dati prostor u kome će se osećati sigurno i podržano. Umetnost je nešto što mnogi od njih doživaljvaju kao napor jer nisu na pravi način upoznati sa tehnikama i osećanjima do kojih prepuštanje kreativnom radu dovodi. To je za mene veliki izazov jer takvu decu treba naučiti da umetnost nije striktna i zacrtana i da mogu slobodno da greše i crtaju preko tih grešaka. U početku teško prihvataju da može da se crta bez korišćenja gumice ali vremenom naučimo i to. S druge strane, dolaze i izuzetno talentovana i opuštena deca, posebno predškolci koji još nisu “uvučeni” u školski sistem pa je rad sa njima potpuna inspiracija. Njihovo viđenje sveta ponekad je toliko neverovatno da budem ushićena i po nekoliko dana nakon časova. Podržavam individualnost i njihov način izražavanja i trudim se da ih škola ne ukalupi, makar ne previše.

Na časovima se radi sa svim tehnikama koje su primerene uzrastu polaznika, ali se dešava da su oni zainteresovani i inspirisani i za ono što je, uslovno rečeno, namenjeno starijima.