Snežana Sremac

Snežana Sremac
Pevanjem protiv stresa

Još je Aristotel rekao: „Muzika ima moć da oblikuje karakter.“

Muzika je još u detinjstvu ušla u život naše sagovornice ali joj se sada ponovo vratila, kao antistresan hobi. Snežana Sremac je završila Hemijski fakultet, magistrirala na odseku za ekologiju, a trenutno radi u farmaceutskoj kompaniji i bavi se kvalitetom. Ali, ova svestrana devojka ima veliku ljubav o kojoj joj, kada priča, oči sijaju i smeje se „od uha do uha“.

A evo kako ona opisuje vreme kada je otkrila ljubav prema pevanju i šta joj je ono donelo.

-Kako su mi roditelji bili nastavnici u muzičkoj školi, kod nas u kući se uvek pevalo. Ja sam naravno uvek bila za mikrofonom. Ljubav prema muzici i pevanju je u mom slučaju „ljubav od rođenja“. Završila sam osnovnu muzičku školu, odsek klavir, ali sam se na kraju ipak odlučila da moj poziv bude hemija. Godinama gledam muzičke festivale i oduvek sam se oduševljevala ljudima koji imaju sjajne glasove. Poželela sam da pevam kao ti učesnici festivala, jer sam bila svesna da imam kapacitete. I tako sam započela ovaj hobi, ako tako mogu da kažem.

Pevanje daje nadu. Ruši ograničenja. Otklanja stres. Pruža osećaj slobode i ljubavi. Moj lični doživljaj je da se kroz pevanje podstiče razvoj samopouzdanja, ljubavi i razvijaju se strpljenje, kontrola i diciplina.

Moja profesorka solo pevanja najbolje zna koliko se ja spremam i borim za svaki čas. A isto tako sam sigurma da vrlo dobro pamti moje ushićenje kada sam prvi put uspela da zapevam „potpuno otvorenog grla“. Taj osećaj nikada neću zaboraviti.

Iako voli svoj poziv i posao, kada bi se ponovo rodila, muzika bi bila njen izbor, iskrena je Snežana.

– Kada je reć o izboru onoga što pevam, zaljubljenik sam filmske muzike, ali i neke neke pop i rock numere ne mogu da zaobiđem. Ali, svako treba da pronađe ono što mu odgovara, što budi njegovu radost i otklanja stres. Muzika to svakako jeste.

Tekst: Nevena Jevrosimović
Foto: privatna arhiva