Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Nesvesne misli i njihov uticaj na naš život
Svi su u pravu?!
Nesvesne misli i njihov uticaj na naš život Svi su u pravu?!

Nesvesne misli i njihov uticaj na naš život
Svi su u pravu?!

Idući duž ovog životnog puta, sve što smo mislili oblikovalo se i preoblikovalo u ovo što sada živimo. Većinu naših misli, a imamo ih stvarno mnogo u jednom danu, pretežno su iste. To su navikute misli određenih kvaliteta. Nekad je dovoljno da nas nešto izbaci iz takta, pa da nam se svet okrene naglavačke. A ono što mi nesvesno mislimo – to je možda najvažnije pitanje. Nije nesvesno delovanje i razmišljanje loše… ne! Ono je tu sa svrhom. Da nam olakša funkcionisanje.

Ali, kada ono ima negativno dejstvo na nas?

Kada vidimo da nam život servira nešto što nam se ne dopada a mi ne znamo zašto. Tada je nesvesno odredilo iskustvo a svesno nije primetilo šta misli i čemu daje pažnju i na koji način.

Kada misao postaje nesvesna?

Kada se više puta ponovi i još potvrdi. Recimo, ko je završio obuku za vozača, odlično zna da je pod punom pažnjom prolazio obuku, sve dok nije naučio kako se i šta koristi i kako se vozi. Posle nekog vremena, vozač više nema potrebu da na svesnom nivou razmišlja šta treba da uradi, kako da promeni brzinu, ili kad da stisne kvačilo… nema više potrebe, jer je stekao znanje i ono je postalo nesvesno. Misli koje su oblikovale vozača, ostvarile su se kao znanje, a znanje je prešlo u nesvesno delovanje onda kad je ponovljeno više puta dok nije naučeno. Ili to mogu opisati kao kad uzmete jedan konac, pa ponovo uzmete drugi konac, pa treći, ponavljate i ponavljate, i u jednom trenutku imate kanap dovoljno jak da mu više tankih konaca nije potrebno. Sad zamislite da su to energetski konci… to je energetski konopac i postaje jak. I samo uz malo pokretanja, dejstvo počinje.

Znači, svest bira a nesvesno usvaja izabrano.

Važno je da razumete da do promene neće doći dok svest to ne izabere. Znači, vi svesno morate izvršiti promenu da bi nesvesno usvojilo novi način razmišljanja.

Kako to uraditi?