Ivana_kolumna

Kad muškarac nije spreman da odraste
ATOMSKA BOMBA

Priče su svuda oko mene. Dovoljno je da zastanem, oslušnem i prebeležim. Jedna takva mesecima traje. I taman kad smo pomislili da ćemo uskoro na svadbu, stvar se iskomplikovala do tačke usijanja

Stvarno mislim da je za neke muško-ženske priče bolje da puknu ko’ atomska bomba, na vreme. Da se oboje toliko izvređaju, upropaste i onu mrvu koja je vredela i da se dugo o tome priča kao o nečemu strašnom i sa etiketom “ne ponovilo se”.
Bolje ranije, dok još nije prešlo u ozbiljniju fazu kao što je zajednički život ili dolazak deteta na svet.

Junak naše današnje priče je mamin sin, koji nema potrebu niti nameru da odraste. Sreo je divnu, sposobnu, na brak ozbiljno spremnu devojku. I tako to ide, traje godinama. Do tačke kada ona zatraži prvo zajedničko letovanje. Da se razumemo, ne da joj on plati, nego da negde odu kao par, da njihova veza postane više od pukog viđanja, da kao u igrici pređu na sledeći nivo.
Stvar se iz fundamenta preokreće u nešto što niko pa ni junakinja naše priče ne može da nasluti. On počinje da joj objašnjava da oni nisu u vezi i da on za ozbiljniju priču mora drugačije da voli. Drugačije?!  Nisu u vezi?!

U razmerama eksplozije nuklearne bombe raspada se svaki dan i godine koje su proveli zajedno. Ona u neverici šta je doživela, a on u negaciji da je u vezi uopšte i bio. Jer nije spreman da preuzme inicijativu.
Kad sam svedok ovakvih storija, uvek se zapitam da li je moj deda bio u pravu kada je babu zaprosio po trećem viđenju. Ili smo danas u pravu mi koji ne moramo ama baš ništa? Ni da se vezujemo, ni da se venčavamo. Moramo jedino biti iskreni prema sebi i ljudima oko sebe. Ako neko nije sposoban da voli, ne ume i ne želi da odraste, nije gre’ota da ostane u roditeljskom domu. Ali bar na vreme neka da saopštenje o mirnom izlasku iz krize. Život nekad od nas traži odluke koje se lome preko kolena. A za to SAMO treba biti odrastao. Ništa više.
Muškarci su nekad zadnji voz da odrastu hvatali sa odlaskom u vojsku. Sad ne moraju ni to. Žene koliko god da realno same mogu, same ne treba da budu.
I zar  je bitno, da li ste u vezi, u šemi ili kombinaciji… ako se viđate, vi ste zajedno. To se u finalnom zbiru, jedino računa u staž.

Tekst: Ivana Đorđević