Kad supružnici zaćute Kako probuditi uspavane reči

Kad supružnici zaćute
Kako probuditi uspavane reči

Mnogi od nas ne razmišljaju mnogo o razgovoru u braku ili u vezi – to je nešto što se podrazumeva, zar ne? No, ako ne posvetimo tome pažnju i svesno ne negujemo kvalitetnu komunikaciju sa svojim partnerom, najverovatnije će pre ili kasnije doći vreme kada nećemo imati jedno drugom više šta da kažemo.

Mnogi brakovi i veze propadaju zbog nedostatka kvaletetne komunikacije. Ponekad se desi da se o nekim problemima godinama ne razgovara. Ne usuđujemo se da svom partneru kažemo čime smo nezadovoljni, niti šta nas muči. Ne želimo da se svađamo. Prestanemo da razgovaramo o svojim željama i težnjama. I tako ljudi koji su se nekada voleli, postaju jedno drugom strani. Na samom kraju obično ipak dođe do sloma ili uz veliku dramu ili uz potpuno ćutanje. Nasuprot tome, bračni parovi koji mnogo razgovaraju, uspevaju godinama da održe i čak i da prodube svoju ljubav.

Muškarcima razgovor češće teže pada

Čak i u današnje vreme muškarci od malih nogu uče da ne smeju da govore mnogo, a o svojim osećanjima – nikako. Ovaj teret nasleđa je za mnoge muškarce kamen spoticanja kada stasaju za vezu i kada dođe vreme da neguju funkcionalnu komunikaciju sa partnerkom. Ali to se može naučiti!

Teme su neiscrpne!

Najvažniji temelj svake srećne veze i braka su zajedniče teme. Partneri pričaju jedno drugom šta ih pritiska, šta ih raduje, o dobrom i o lošem. Nije stvar u tome da se po svaku cenu nađe neki problem o kome bi se moglo diskutovati. Jednostavno je važno imati neke teme, možda neke nove o kojima još niste nikada razgovarali. A možete i da produbite razgovor o temama koje su za obe strane važne.

Možete da razgovarate o bilo čemu

Savet: Sedite oboje jednom i napravite listu tema o kojima biste rado razgovarali ili o čemu biste uopšte pričali. Napišite pitanja koja biste rado pitali svog partnera. Setite se neke priče koju biste svom partner rado ispričali. Tako ćete najbolje shvatiti koliko toga ima o čemu može da se priča, a s druge strane ćete imati uvek pri ruci ideje, ako vam nekada više ništa ne pada na pamet. 

Nikako nemojte da se prepuštate osećaju da nemate šta više da razgovarate posle toliko godina provedenih zajedno – ima mnogoo toga o čemu valja porazgovarati! Krenite, recimo, da zajedno pravite planove za budućnost. Možete i zajedno da krenete na neku edukaciju i da se o tome razmenjujete, upoznajte jedno drugo u sasvim novom svetlu. Recite jedno drugom šta biste želeli, pričajte o detinjstvu, diskutujte o zagađenosti životne sredine ili šta god vam padne na pamet. Razgovarajte o hobijima, interesovanjima svog partnera, iako vas možda s početka nešto baš i ne interesuje, ali što se više udubite u neku temu, utoliko postaje zanimljivija! Učite konstantno jedno od drugog.

Zapamtite: razgovarati jedno sa drugim ne mora uvek da znači samo raspravljati o problemima, naprotiv.

A ponekad možemo i da ćutimo zajedno

 Razgovor nije naravno lek za sve i nije poenta da razgovarate jedno s drugim, samo radi priče. Razgovor ne treba da bude sam sebi svrha. Kvalitetne veze se odlikuju i time što partneri mogu jedno sa drugim i da ćute. Kada razgovor postane sam sebi svrha kako bi se zataškla ignorancija i nedostatak ljubavi, to onda nema više nikakve veze sa konstruktivnom komunikacijom u ispunjenom partnerskom odnosu. Već umeti ćutati zajedno na jedan divan i prijatan način, spada takođe u dobru komunakciju.

Antistres misao