Istraživanja Šta će se desiti ako uveče isključite telefon?

Istraživanja
Šta će se desiti ako uveče isključite telefon?

Sigurni smo da ste i vi upali u vrtlog svakodnevnice, koji je zahvatio i noćne aktivnosti – kada odlučite da pred spavanje pregledate šta je novo na Instagramu ili Fejsbuku. Iznenada shvatite da je prošla ponoć i da ste, umesto u san, utonuli u čitanje recepata, razgledanje nove kolekcije haljina ili komentara brata komšijine nove devojke… Hm, šta bi bilo da ste ipak samo legli i zaspali?

Istraživanja pokazuju da gledanje u osvetljeni ekran pred spavanje loše utiče na „sklapanje očiju“. „Svetlo emitovano iz svih oblika tehnologije povređuje zdravu hemiju sna”, objašnjava Džejms Rouz, naturopatski lekar, ekspert za spavanje. “Ono prekida porast i tok melatonina, „zateže“ oči i utiče na kvalitet spavanja.”

antistres vodic 5

Kada se u zoru osetite umorno i kapci su vam „teški“, vaš učinak i produktivnost su na niskom nivou, a jedino što poželite je da se vratite u krevet. Nezdrav san na duže staze dovodi do oslabljenog imunološkog sistema, povećanja hormona stresa, pa čak i depresije i anksioznosti.

Ako se tokom noći vrtite po krevetu, budite i često tako dočekate jutro, zapitajte se šta radite pred spavanje. Da li možda tehnologija sabotira vaše napore da se uspavate? I šta će se desiti ako preskočite Fejs, mejlove i Tviter u krevetu? U osnovi, povratak u „mračno doba“ :).

Antistres misao