Kad supružnici zaćute Kako probuditi uspavane reči

Kad supružnici zaćute
Kako probuditi uspavane reči

Razgovarati i u svakodnevnici

Najčešće, kako se godišnjice braka ili veze nižu, partneri sve manje jedno sa drugim razgovaraju. Smatramo onog drugog za nešto što se podrazumeva i tako jednostavno zaboravimo da pored tih svakodnevnih obaveznih stvari, porazgovaramo sa partnerom i o nečemu sasvim drugom. Zato je neophodno da svesno odvojimo vreme za to.

Ako svakodnevna komunikacija počne da se gubi, dogovorite vreme za razgovor!

Savet: Termin koji odredite za razgovor ne mora da bude kod kuće. Kako bi bilo da odete u neki fini restoran, u kafić ili u zajedničku šetnju?

Da razgovor teče…

Vreme koje poklanjate jedno drugom je dragoceno i veoma je važno da ga iskoristite na najkonstruktivniji i najpozitivniji način. Kreirajte svoj ritual za razgovor. Time negujete i produbljujete vašu ljubav!

Uvek počnite nečim pozitivnim – Pohvalite svog partnera, kažite da je divno što je tu sada, ili nešto drugo lepo što vam padne na pamet. Možete recimo da se zahvalite što vam on ili ona poklanjaju ovo vreme za razgovor. Ako tako započnete, onda vaš partner može da se opusti i sa mnogo više pažnje da se upusti u ono što želite da mu kažete. Ovo je posebno važno onda kada želite da pomenete neke kritične momente. Time olakšavate svom partneru da prihvati ono što govorite.

Uvek govorite u prvom licu kažite ”ja”. Ovo je posebno važno kada želite da porazgovarate o nekom konfliktu ili kada se radi o nekoj kritici. Umesto da kažete partneru: ”TI si me tako naljutio…” kažite jednostavno: ”JA sam se naljutila …”.

Posebnu pažnju obratite na to da sve što kažete jasno formulišete kao subjektivno mišljenje, tako da se vaš partner što manje oseća napadnutim, kako bi mogao bolje i lakše da prihvati ono što govorite.

Izbegnite svađu – ekstremno je važno da posle ovog vremena za razgovor izbegnete svaku svađu o onome što ste jedno drugom rekli. Ostavite sve što je izrečeno da se slegne i možda kasnije u nekom mirnom momentu možete da se vratite na to. Ovo je vežba koja bi trebala pre svega da vam da prostora da se oslobodite onoga što vam leži na srcu.

Veoma je važno da oboje sa ovim vremenom za razgovor povežete nešto pozitivno, a ne da se plašite svađe. Upravo to i jeste razlog zašto dvoje koji se vole polako prestaju da komuniciraju, a kao što znate, to je štetno za ljubav. Kada se ipak pojave konflikti i kritika s druge strane, možete ih zapisati i kasnije se njima pozabaviti u miru, kada ste malo promislili o svemu. Jer ova vežba treba da bude podrška vašoj ljubavi.

Imati kvalitetnu vezu ili brak u današnje vreme i negovati komunikaciju sa partnerom, nije uvek lako usled svakodnevice koja često gasi romantiku, pretrpava vas obavezama i crpi vam energiju, ali se višestruko isplati i čini vas kompletnim i ispunjenim bićima.

Upravo zbog toga Slavica Squire, prvi NLP trener i osnivač prvog NLP Instituta u Srbiji, kreirala je fantastičnu edukaciju Power LOVE Design, za koju u februaru, mesecu ljubavi, važi posebna ponuda. U okviru ovog izvanredno korisnog dvodnevnog treninga možete naučiti metode i strategije uz koje ćete dovesti svoj ljubavni život na viši nivo. Uz prave tehnike zasnovane na praksi i Slavicinom ličnom iskustvu, između vas i vašeg partnera može da vlada razumevanje, podrška, sigurnost, opuštenost, romantika, posvećenost i čvrsta ljubav koja vam daje moć da kreirate čuda u svom životu.

Foto: Flickr
Antistres misao