Antistresno prepuštanje kreativnom radu Uživanje i kad ste umazani do temena

Antistresno prepuštanje kreativnom radu
Uživanje i kad ste umazani do temena

– Do sada smo vrlo ozbiljno istraživali kako se ponašaju suvi i uljani pasteli na različitim papirima. To je tehnika koju deca izuzetno lako prihvataju i uživaju čak i kad su umazani do temena (posebno u radu sa suvim pastelom). Radimo na velikim formatima (50×30) što im daje mogućnost da se razmašu, polete, maštaju… Ali i na tim formatima postoji pravilo da kompozicija uvek treba da bude dobro postavljena i tome posvećujemo dovoljno vremena na početku svakog rada.

Jednom mesečno polaznici pronalaze inspiraciju u delima velikih majstora. Takođe, kada su u gradu zanimljive izložbe, sa blokovima i olovkama u rukama svi zajedno odlaze u galerije i muzeje gde pokušavaju da prenesu neke od izloženih dela na svoj papir.

Osim predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca odnedavno se Arteljeu priključila i grupa žena, amatera, od 40 do 75 godina, koje uče da crtaju i slikaju, i potpuno uživaju u svom antistresnom kreativnom stvaranju.

Na ovom mestu se održavaju i art terapeutske i psihodramske radionice za osobe kojima je potrebna terapijska podrška. Jedan od načina te podrške je rad u psihodramskoj grupi, gde svako ima priliku da osnaži vlastite sposobnosti, da otkrije i razvije jedinstvene potencijale, unutrašnju motivaciju, mentalnu fleksibilnost i izgradi povjerenje u sebe i svoje mogućnosti.

Tekst: Anđelika Rosić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao