Naslovna / Važno mi je / Radost u dvoje / Naučnici utvrdili
NEŽNE EMOCIJE POJAČAVAJU IMUNOLOŠKI SISTEM
Naučnici utvrdili NEŽNE EMOCIJE POJAČAVAJU IMUNOLOŠKI SISTEM

Naučnici utvrdili
NEŽNE EMOCIJE POJAČAVAJU IMUNOLOŠKI SISTEM

U bajkama je uglavnom ljubav ta koja pobeđuje sve. A da li je tako i u realnosti? Sa naučne tačke gledišta, izgleda da jeste

Naučnici tvrde da ljubavni dodir pojačava otpornost imunološkog sistema i da osobe čiji je život ispunjen ljubavlju žive duže. Osećanje ljubavi može da poboljša niz zdravstvenih faktora – da umanji bol, snizi krvni pritisak, i naravno, pobedi stres.

Istraživači sa Univerziteta Ekseter iz Engleske, radeći na eksperimentu o ljubavi, prikazali su ispitanicima fotografije emotivno zrelih osoba zadovoljnih u ljubavnim vezama. Ispitanici su bili priključeni na mašinu za “funkcionalnu magnetnu rezonancu” tako da su naučnici mogli da analiziraju njihove moždane odgovore. Reakcije “ljubavnih” slika su uticale na pozitivnost moždanih funkcija, sa smanjenom frekvencijom brige. Nakon toga, na kratko su im prikazane slike zabrinutih ljudi, ali one nisu promenile njihovu pozitivnost koju je izazvao osećaj topline prethodnih slika emotivne privrženosti. Zaključak je da osećaj ljubavi smanjuje uticaj negativnih situacija i pruža efikasnost u borbi protiv stresa.

Novi rezultati će u velikoj meri uticati na dalja istraživanja vezana za uspešan oporavak od psihičkih trauma izazvanih različitim stresnim situacijama. Naučnici su apsolutno sigurni da socijana i emotivna podrška, tj. ljubav koju pacijenti primaju pozitivno utiče na njih. U terapiji se uglavnom zahteva od pojedinaca da se suoče sa svojim strahovima, traumatskim sećanjima, što je za neke osobe previše stresno. Međutim, ako osećaju podršku svog partnera i okoline, na efikasniji način će savladati stres”, rekao je Anke Karl, jedan od psihologa iz istraživačkog tima Ekseter Univerziteta.

Priredila: Marina Manga