ranjivosti

Magija i više od toga
Magija ranjivosti

Da, dobro ste pročitali naslov. Magija ranjivosti.
Možda ćete se zapitati šta je to magično u ranjivosti…

I zaista, ako gledamo na stvari kao što smo naučeni da gledamo, prva asocijacija će nam biti strah, povređenost, bol, pa možda čak dobijemo i sliku neke rane na fizičkom telu koja krvari. Ali, ne… Ovde ne govorim o tome.

Od malena nas uče tome kako možemo biti povređeni. Čim izađete u park, možete čuti majke i očeve koji viču: „Pazi, pašćeš!“ Nekad to ima smisla. Ipak, u većini slučajeva, otresemo prašinu sa sebe i nastavimo dalje. Ali, zato sve ono uzbuđenje koje kao mali imamo dok istražujemo ovaj svet i dok proživljavamo avanture kojima se radujemo, odjednom pretvorimo u strah.

Psiholog Fric Perl čak kaže da je strah uzbuđenje bez daha. A koliko smo uzbuđenja do sada povezali sa strahom i zatvorili se za nešto više od onoga što imamo, primamo i kreiramo?

Sa druge strane, svaka misao, stav, verovanje, tačka gledišta za koju se čvrsto uhvatimo stvara zid. Nije ni čudo što se u proseku oko četrdesete godine osećamo kao da smo u kutiji! I to nije  zbog godina, zato što „tako treba“, „prirodno je“, zbog genetike i ostalih gluposti. To je zbog zidova koje smo tokom vremena sagradili.

Sve ono što smo procenili ili etiketirali kao dobro ili loše za nas, bez obzira da li o tome SUDIMO na osnovu tuđeg ili sopstvenog iskustva, kreira barijeru. Zašto? Zato što smo odlučili da nešto nećemo, da to nije dobro za nas i da pre svega, možemo biti povređeni, a to svakako ne želimo. Svakim tim odbijanjem u stvari odsecamo deo sebe, a da toga nismo ni svesni.

Kako bi bilo da nesvesno odbijanje zamenimo svesnim izborom?
I šta ako zapravo ne možemo biti povređeni?

Kako nas uopšte neko može povrediti ako mu to ne dopustimo?

Često kažu da ne boli istina, već ego. Predstave, projekcije i očekivanja našeg uma kome dopustimo da se raspline u svim pravcima nepoželjnog maštanja dovode dotle da nas nešto povredi – jer se slika koju dobijemo u stvarnosti ne poklapa sa slikom koju imamo u glavi.

Pages: 1 2