Naslovna / Čuvari zdravlja / Um se odmara a mozak razvija
KORIŠĆENJE PRSTIĆA PROTIV STRESA
Um se odmara a mozak razvija KORIŠĆENJE PRSTIĆA PROTIV STRESA

Um se odmara a mozak razvija
KORIŠĆENJE PRSTIĆA PROTIV STRESA

Zabaviti šaku. Zato je od velike važnosti i za naše telo i za naš um da zabavimo šaku, a za to postoje, razni načini. Hoćemo li izabrati da se u slobodno vreme bavimo nekim od starih zanata ili nečim novim? To je stvar izbora. Bitno je da budemo svesni da šivenjem, izradom goblena, heklanjem, pravljenjem raznih premeta, radovima u bašti ili oko cveća na terasama, popravkama po kući, ma kako to nevešto bilo, činimo nešto dobro za naš um i naše telo.
Pri tome, razvijamo i kreativnost, odvodimo naše misli daleko od globalnih i drugih regionalnih problema. Zato je potrebno da umesto korišćenja raznih uređaja u kuhinji (koji, činjenica je, štede vreme), ponekad namirnice pripremamo na starinski način. Dok negujemo biljke mi razmišljamo o njima, udubljujemo se u ono što radimo, a time i prizemljujemo.

2_rukavice

I misli se odmaraju za vreme ručnih radova

Krckanje negativnosti. Ne slučajno, baš u takvim trenucima pašće vam svašta na pamet. Javiće se neke dobre ideje, neke misli zbog kojih ćete se nasmešiti. Dok vezete goblen, bockajući nitima zadata polja, vi ćete možda rešiti u mislima i neku veću životnu dilemu. A ponos nakon uspešnog obavljenog posla doneće vam samopouzdanje. Krckajući orahe, vi krckate i sve negativnosti, a pri tome i štedite (pogledajte samo kolika je cena oraha na pijacama).
Možda vam ova priča zvuči čudno, ali hajde da se pozabacimo decom, na kojoj se štetnost jednoličnih položaja i korišćenja tehnologija, poslednjih decenija najbolje vidi.