razvoj_sake_pletenje

Um se odmara a mozak razvija
KORIŠĆENJE PRSTIĆA PROTIV STRESA

Sećate li se možda kako smo u školama učili o razvoju čoveka? O značaju razvoja šake? A da li ste razmišljali koliko danas, okruženi raznim uređajima, smanjujemo sposobnosti da napredujemo? A tako malo je potrebno da se to spreči

Stres koji se obično ispoljava bolom u jednoj ruci, ramenu, vratu, duž kičme ili samo u donjem delu leđa, izazvan je upravo – tehnologijom. Skloni da te simptome pripisujemo godinama, a neraspoloženje, treperenje, glavobolje i razne negativne misli vremenu u kojem živimo, obično pravimo začarani krug. Kako od bolova nemamo volje za druženje “oči u oči”, biramo ono virtuelno. Sve što fizički radimo pravi nam nove bolove, pa se zato zabavljamo ispred televizora. Tako skupljamo novo neraspoloženje, a telo, misleći da ga odmaramo zapravo, jednoličnim položajem, još više razboljevamo.

Zašto je to štetno? Naše telo nije predviđeno za sedenje, već kretanje. Moramo aktivirati naše ruke. Položaj za stolom sa mišem za računar u jednoj ruci stvara ozbiljna oštećenja, posebno u predelu šake. A šaka i prsti su bitni za razvoj naših misli i uma. Njihovim razvojem, posebno odvajanjem palca i njegove funkcije u odnosu na ostale prste, čovek i njegova svest počeli su ubrzano da se razvijaju tokom evolucije.

1_mis
Uobičajen položaj koji stvara oštećenja

Olakšala živote, ali… Činjenica je da je tehnologija umnogome olakšala naše živote, otvorila nam brojna vrata, kako za nova saznanja, dostupnost informacijama, lakšu komunikaciju sa svima i uvek. Međutim, kako se najveći broj promena odvijao upravo u poslednjih par generacija, naša tela i naš um, svest i emocije, nisu stigle da “uhvate ritam” sa tim ubrzanim razvojem. I dok povremeno “trepćemo” zbunjeni brzinom kojom se svet u tehnološkom smislu razvija, zatrpani često i dijametralno suprotnim informacijama, trudimo se da obučimo sebe što više i što pre da koristimo sve ono što nam je dostupno.

Pages: 1 2 3