Godišnja doba

Tehnike samopomoći
Naša proleća, leta, jeseni i zime

letoI onda postaje sve toplije. Stiže naše leto. Velike vrućine u nama. Sve bismo sad i odmah, ali još nema rezultata. Vidimo plodove koji rastu, ali ih još ne možemo ubrati. Vidimo da smo dobro, vidimo da smo sve bolje, da nam sve ide ka željenom , vidimo i da se to razvija, da će biti roda, da ćemo neke želje ostvariti, ali kao i u prirodi – svako dobro se koči. Odužilo se ovo sazrevanje. Počinjemo da sumnjamo hoćemo li uspeti. Drugi ljudi nas nerviraju jer se opiru našem uspehu. Počinju da pokazuju da su oni zaslužni za naše želje. Negde mislimo da one letnje oluje mogu da odnesu sav naš plod. Da štetočine odmah dođu da se ovajde našim željama. Pa češto vidimo da neko drugi ostvaruje naše želje umesto nas. I padamo razočarani. Toliko smo se trudili, a drugi to naše kupi bez pitanja… Ta naša leta su mala korekcija i stabilizacija. Kao da se malo vratimo unazad, pa onda opet krenemo napred. Ko da moramo da vidimo jesmo li sve učinili da zaštitimo ono što želimo. Mi vidimo da to rađa, ali i dalje sumnjamo da će stići PLOD u obliku koji smo želeli. To je period nestrpljenja i sumnje, ali i tu mora da se postigne snažna vera i prepuštanje. Mora se prepustiti životu da završi stvaranje i donese plodove tog stvaranja. I to može trajati dugo ili kratko. Ta naša leta su jačanje naše vere.

jesenOnda dolazi rodna jesen. Tada nastupa ono oduševljenje ako smo imali rodnu godinu. Ili teško razočarenje ako nismo uspeli da ostvarimo svoje želje. Tu se krećemo u zavisnosti od toga kako percipiramo svoje plodove. Ako je rodna, mi tu jesen uživamo u bogatim plodovima, u ostvarenjima svojih želja. Onda uživamo u tim plodovima. Onda smo zahvalni, srećni i ispunjeni. Mi smo dobili, ostvarili i uživamo u toj čaroliji. Možemo biti mirni, obezbeđeni smo za sledeću zimu… prosto smo akumulirali dovoljno da i ako nam nešto ne bude bilo po volji, bićemo mirniji jer smo napravili bazu punu uspeha. Lakše ćemo sve drugo podnositi jer znamo da će zime kod nas kratko trajati i da smo se snadbeli energijom. Ali, ako nismo u toku leta odbranili svoje plodove, onda ponovo, brzo, počinje ona zima… Razočarani smo, osećamo se kivnim, besni smo i ljuti, optužujemo sve i svakog, i tako padnemo u očaj… i opet tražimo još više.

Eto tako to biva. Ovo možete osećati i biti u ovim stanjima u različitim vremenskim intervalima. Možete imati sva četiri godišnja doba u mesec dana ili u razdoblju od deset godina – to je individualno.

Ali sva ta četiri doba u nama su kretivna i potrebna da bi se mi kretali dalje, da bismo stvarali svoj život. Sva ta četiri doba su u svemu –  u svakom našem poslu, u svakoj našoj želji. U svakom našem kompletiranom cilju i ostvarenju. U svakom našem kreativnom procesu postoje četiri osećanja i četiri unutrašnja godišnja doba, koja nas podsećaju na promene i stalno kretanje koje je u svemu.

Tekst: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Ivana Bogićević

Pages: 1 2