Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Kako da uklonite bol za nekoliko minuta
Tehnike samopomoći Kako da uklonite bol za nekoliko minuta

Tehnike samopomoći
Kako da uklonite bol za nekoliko minuta

Prvo zatvorite oči i fokusirajte se na očne kapke. Neka vam oči budu čvrsto zatvorene i zamišljajte kako stavljate super lepak na kapke, a on stvarno brzo deluje i kad zalepi – dok vi ne odlučite da odlepite, vaše oči će biti čvrsto zalepljene. Isprobajte i videćete da ne možete da otvorite svoje oči jer je telo shvatilo da ste očne kapke stvarno zalepili.

Onda uzmite jednu ruku i zamislite da u ruci imate anesteziju. Lokalnu anesteziju koju kad nanesete na bolno mesto i polako utrljate, počinje da deluje tako što više ne osećate nikakav bol. Anestezija ukloni bol. Ako ste alergični na anesteziju, zamislite neki lek koji ima dejstvo da uklanja bol. Možete zamisliti kako Bog svojom rukom nanosi specijalan lek koji uklanja bol. Svakako, ako neko ima iskustva kada kod njega prestaje bol, neka upotrebi to iskustvo, to jest akciju koja je izazvala prestanak bola.

Kada to nanesete, pipnite da vidite reakciju… da li se bol smanjio ili potpuno nestao?

Ako je bol nestao, odlepite svoje očne kapke, skinite super lepak i ustanite.. ako još malo boli, slobodno pustite jer se dejstvo anestezije vremenom pojačava.

Čuveni hipnotizer Kelvin Kaine, osnivač škole hipnoze, voleo je da ispriča kako je njegova supruga kad god bi išla kod zubara sama sebi uradila anesteziju da ne oseća nikakav bol… Takođe, iz ličnog iskustva znam da deca mnogo brže reaguju na to i njima takođe možete pomoći, koristeći njima znane termine: magični prah, čarobna vila, čarobnjak i sl. Možete detetu da date zadatak da zamisli kako mu neki od njemu poznatih likova ili termina uklanja bol.

Bol nestaje kao od šale…

U grubim crtama, shvatate da je pristup slobodan u tome kome šta uklanja bol, sami znate na šta reagujete. To upotrebite. Napravite predstavu od toga. Očekujte potpuno stvarnu reakciju jer shvatate da to telo prihvata kao istinu i na to reaguje.

Magija je svakako uvek prisutna, pa je iskoristite.

Tekst: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Pixabay