Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Kako da uklonite bol za nekoliko minuta
Tehnike samopomoći Kako da uklonite bol za nekoliko minuta

Tehnike samopomoći
Kako da uklonite bol za nekoliko minuta

Ono što boli, često je nepodnošljivo. A uzrok toga što boli često je vezan za sprečavanje protoka energije i nepažnju. Ali kad već boli bilo koji deo tela, onda je to posledica, koju mi svakako možemo razrešiti, ali za par minuta i zaustaviti. Ovu placebo tehniku je još davno otkrio doktor, koji je u drugom svetskom ratu operisao vojnike. U jednom trenutku, kad im je nestalo anestezije, sestra koja je pomagala, bez puno premišljanja je dala pacijentu običnu otopinu umesto anestezije a pacijent se ponašao kao da je dobio pravu anesteziju.

Vojnici gotovo da nisu osećali nikakav bol, bez obzira kakvu je operaciju doktor obavljao. To je jedna od neverovatnih sposobnosti našeg tela da reaguje u skladu sa uobraziljom i očekivanjem. Znači, naše telo preživljava i odražava sve što mi umno podržavamo.

Svi znaju da kad pomislimo na limun, na kiselost tog limuna, pljuvačna žlezda počinje da luči pojačano pljuvačku. Takođe, svi znamo da kad smo nervozni naše ruke se znoje… sve te reakcije tela su nastale mentalnom predstavom koju pokrenemo u svom umu.

Zato i kad su deca mala, pa padnu i razbijaju kolena, majka ljubi dete i šapuće mu da će to da prođe i uz to detetu skrene pažnju na nešto drugo, povede ga da mu nešto da… tako dete zaboravi na pad i bol prestane.

Koliko puta ste radili nešto i udarili se o neki predmet. To vas trenutno zaboli, ali vi nemate vremena da na to mislite, pa to isključite i nastavite da radite ono što ste počeli. Tek kasnije kad legnete vidite modricu i kad pipnete počne da vas boli. Tek tada se setite da ste se udarili još pre podne.

To znači da bol možete ukloniti na jedan način – sklanjanjem pažnje na nešto važnije.

Postoji još jedan način – a to je sugestija da bol prolazi.

U hipnozi koristimo znanje o tome da su um i telo povezani i stvarajući određenu predstavu u umu klijenta izazivamo trenutni prestanak bola za minut – dva.

magija

Kako vi sami sebi da pomognete da bol prestane?

Evo kako to možete…