Golija – antistres na srpski način SRPSKA LEKOVITA LEPOTICA

Golija – antistres na srpski način
SRPSKA LEKOVITA LEPOTICA

Ona je lepotica koja krasi jugozapadnu Srbiju. Prema uredbi iz 2001. godine, njeno područje je pod zaštitom države kao „Park prirode” i to prve kategorije, kao “prirodno dobro izuzetnog značaja”. Predstavljamo vam jedno od najlepših mesta u Srbiji, planinu Golija

Njenoj lepoti kraja nema, ali teritorijalno je, zvanično, graniče područja opština Ivanjica, Kralјevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica. Doseže visinu od oko 1.800 metara, pa je prava fabrika najlepšeg vazduha. Magija je i u tome što je još uvek uglavnom netaknuta lepota, posebno u delu rezervata prirode Golija – Studenica.
Oni koji su tamo boravili kažu da je melem za nerve i sjajna antistres terapija. Nepregledne kosne livade, nedirnute šume pune divljih jagoda, izvori sa ledenom vodom… Zamislite, vrh Golije je po vidljivosti zvezda treće mesto u Evropi!

Posebno mesto na mapi srpskih svetinja
Do Golije se iz pravca Beograda dolazi Ibarskom magistralom od Kraljeva ka Raškoj, čuvenom dolinom jorgovana koju je, po legendi, zasadio kralj Uroš da bi dočekao svoju buduću ženu, kraljicu Jelenu Anžujsku, jedinu srpsku kanonizovanu sveticu, ženu koja je sinonim ovog kraja.
Njena zadužbina je ženski manastir GRADAC, jedno sasvim posebno mesto na mapi srpskih svetinja, na obroncima Golije. Ušuškan u dolini a opet na brdu, prava je oaza tišine i duhovnosti. Sestrinstvo čini sedam sestara, sve imaju visoko obrazovanje, uglavnom u oblasti umetnosti. One manastir izdržavaju oslikavanjem drugih svetinja, slikanjem ikona, domaćom radinošću. Manastir je širom otvoren za posetioce kao što je i kraljica Jelena bila otvorena prema siromašnima, siročadi, putnicima namernicima… Sestre za svakog imaju toplu reč, vreme za razgovor, uz mnogo duha i osmeha. Brinu i o nekoliko pasa i mačaka. Vreme provedeno s njima je lekovito za naše psihe nagrižene obiljem strašnih informacija, prebrzim tempom života, problemima, strahovima, neizvesnošću.

Antistres misao