Naslovna / Otvoreni um / Čarobna promena emocija
PSIHOLOŠKA KUĆNA APOTEKA
Čarobna promena emocija PSIHOLOŠKA KUĆNA APOTEKA

Čarobna promena emocija
PSIHOLOŠKA KUĆNA APOTEKA

Čarobne reči (Magic Words) je licencirani mentalni antistres trening, koji prema rečima dr Vesne Danilovac, predstavlja jednostavan način na koji možemo sve reči koje u nama izazivaju stres da napunimo novom čarobnom energijom

Kad izgovorimo određene reči kao što su ljubav, prijateljstvo ili deca, one u nama izazivaju bujicu pozitivnih osećanja. S druge strane, pojedine reči, kao što su gužva ili stres, imaju negativno dejstvo na našu psihu. Zanimljivo je da u bilo kojem jeziku postoji dvostruko više reči koje opisuju negativne emocije nego one koje opisuju pozitivne.
Da li ste ikada razmišljaji o najčešćim rečima koje vi izgovarate u svakodnevnom životu? One oblikuju vaš život i vašu sudbinu. Jednom, kada osvestite i uvidite moć reči, postajete osetljiviji ne samo na reči koje sami koristite, već i na reči koje govore drugi ljudi u vašem okruženju, naglašava dr Vesna Danilovac, trener Magic Words metode, sertifikovana od Instituta “Besser-Seigmund” iz Nemačke.

Ne moram, već želim. Svesnim odabirom određenih reči za opisivanje nekog doživljaja, možete u trenutku promeniti značenje date situacije, a time i osećaj koji imate u vezi sa njom.
– Ukoliko neki događaj opišete kao “katastrofalan”, izazvaće drugačiji osećaj u vama od onoga koji biste imali kada biste ga opisali kao “pomalo neugodan”, objašnjava naša sagovornica. Dodaje da dobar izbor reči za opisivanje životnih iskustava može pojačati emocije koje vam daju snagu, dok vas loš odabir može učiniti slabijim i uticati na vaše samopouzdanje. Umesto da nešto „mrzite“ koristite izraz „draže mi je nešto drugo“. Na pitanje; „Kako ste?“, umesto: „Nisam loše“, odgovorite: „Dobro sam“. Reč „moram“ dobro je zameniti sa „želim“.

1razgovor

Ništa ne mrzim, draže mi je nešto drugo

U svakom trenutku na raspolaganju. Istraživanja su dokazala da su stresne reči kod većine ljudi, kada ih zamišljaju, napisane krupnim, masnim, crnim, štampanim slovima. Drugi, u mislima čuju glas koji glasnim ili neugodnim tonom izgovara reči: strah, prevara, laž. Neki osećaju uznemirenost, znoje se ili gube dah kad čuju: visina, ajkula… Uz pomoć metode “čarobnih reči” ove neprijatne emocije mogu da se otklone veoma brzo a na osnovu iskustva naše sagovornice, Magic Words posebno vole deca jer im je izuzetno zanimljiva pošto deluje kao “čarobni štapić” koji negativnu sliku ili zvuk pretvara u nešto lepo i veselo.
– Metoda se zasniva na posebnom funkcionisanju našeg mozga i određenim promenama pa različite stvari koje bi za nas bile stresne, kao što su neke reči i uverenja, primenom ove metode mogu samo za par minuta imati potpuno oslobađajući i drugačiji osećaj. Magic Words imamo u svakom trenutku na raspolaganju pa se zato i zove psihološka kućna apoteka, objašnjava dr Danilovac.