Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Ako koristimo naš um, možemo promeniti sve u životu
Tehnike samopomoći Ako koristimo naš um, možemo promeniti sve u životu

Tehnike samopomoći
Ako koristimo naš um, možemo promeniti sve u životu

Ovo što sad pišem je nešto što može mnogo da vam posluži ako ste voljni da to iskoristite. Naš um je interesantan zbog toga što ima nekoliko svojstava koji služe sticanju iskustva.

Prvo svojstvo je sticanje znanja, veštine ili umeća. To funkcioniše tako što što učimo ponavljanjem. Baš kao mala deca, pokušaj, greška, korekcija prilikom sledećeg pokušaja i ponovo sve dok ne naučimo. Tako učimo da hodamo, govorimo, plešemo, slikamo, šijemo, računamo, tako učimo da kuvamo i sve stvari koje su nam sada sasvim normalne, sa kojima se služimo u svakodnevnom životu.

Drugo svojstvo je pamćenje. I to radimo na principu ponavljanja. Čujemo pesmu prvi put i zapamtimo samo jednu ili dve reči, malo od melodije. A onda sa svakim sledećim slušanjem, dodajemo sve više reči u pesmu, povezujemo reči sve dok ne zapamtimo celu pesmu i melodiju i reči, pa je sad dovoljno da čujemo početne akorde i da odmah znamo koja je pesma u pitanju – i možemo odmah da je  pevušimo. Znači, komletno znanje stičemo dodajući sve više i više sitnih delića dok ne kompletiramo celu priču.

Treće svojstvo našeg uma je da se to stečeno znanje živi samo dok mu mi dajemo energiju, to jest dok ga koristimo. Sa prestankom korišćenja znanje nam se oduzima, to jest postepeno gasi. Ne nestaje potpuno, ali se smanjuje. Recimo da neko nauči da vozi kola i da 20 godina ne vozi. On više nema znanje, nema ga u praksi  i mora ga ponovo steći prisećanjem i ponavljanjem i ponovnim učenjem.

Četvrto svojstvo je da naš um sve povezuje putem slika. Misli su slike i zvukovi.  Naš um radi slikovito čak i kad toga nismo svesni. Dok čitate ovaj tekst, svako od vas pravi određene slike u svom umu i povezuje ih na jedinstven način sa onime što je već poznato, to jest pokušava da ovu sliku mojih reči ukalupi u nešto što bi vama bilo jasno ili poznato. Znači, dodaje slike i pravi veze povezujući te nove slike smisleno.

Peto svojstvo našeg uma je da kada slici i zvuku dodamo smisao, dobijemo emotivni naboj. To bi u prevodiu značilo da smo napravili priču, predstavu koja sada ima neku suštinu, neki značaj i tada imamo povratni signal u vidu emotivnog naboja. I ako vam je ovaj tekst kliknuo, to jest ako ste mu dali neki smisao, ako je dopunio neko vaše interesovanja, onda ste oduševljeni, a ako nije našao vezu u vašem umu ili vam je dosadno, ili ste razočarani… znači , kad date smisao, povežete u neku priču, zaključite nešto, imate reakciju.

Šesto svojstvo našeg uma je da šta god se u njemu odigrava to utiče na celokupno telo, bez obzira da li zamišljate ili to očitavate. Opet ću iskoristiti poređenje. Bez obzira da li zamišljate mačku ili je stvarno posmatrate, ako ste alergični na tu životinju, biće dovoljno da tom mišlju aktivirate emotivni naboj i reakciju kao da ste stvarno videli mačku. S druge strane, osobi koja voli mačke pomisao na mačku će izazvati osećaj nežnosti i ljubavi, emotivni naboj kojim je napravljena veza u umu. Telo će samo reagovati na emotivni naboj.