menjate

Vesela domaćica
Da li ste spremni nešto da menjate?

Dobar dan <3
Da vam šapnem 🙂

Da li ste iscpljeni, nezadovoljni i bez životne radosti? Da li se osećate rastrzano između svega i svih i nikako ne uspevate naći tih čuvenih sat vremena za sebe? Da li ujutru ustajete sa uzdahom i težinom jer počinje još jedan isti dan? Da li lako praskate na obične sitnice misleći da vas niko ne čuje i ne razume? Da li ste nervozni, nemirni i razdražljivi? Da li se budite noću i nemate miran san? I… da li vam je udah (ako ste uopšte ikada obratili pažnju na njega) isprekidan i plitak? Ako je vaš odgovor bar na jedno od ovih pitanja DA, vreme je da zastanete i oslušnete. Unutrašnji alarm zvoni, telo opominje, ali vi ne čujete. Dani prolaze, meseci se nižu i evo polako i ova godina odlazi, a mi… a vi… pitate li se uopšte koliko još možete tako?

Možda se desi i da shvatite da je promena neophodna. Možda zaista spoznate da ne želite više tako, i taman kada odlučite da krenete, ispred vas se ispreči ono čuveno pitanje – KAKO?

Pa, drage moje, iz mog ličnog dugogodišnjeg iskustva iz oblasti ličnog rasta i razvoja, kao i iz iskustva mojih klijentkinja koje su postigle odlične rezultate, prvi i najvažniji korak jeste da preuzmete stopostotnu odgovornost za sopstveni život. Prva lekcija koja je možda i najteža je prihvatanje istine da je samo jedna osoba odgovorna za kvalitet vašeg života. To ste vi! Vi ste ta osoba! Kako vam se to čini? Možda će sada već neko odustati od daljeg čitanja kolumne, ali verujte – i ako tako bude, ovih reči će se setiti kada isproba sve izgovore i kada pokuša preko reda, misleći na lakši način, da nađe put. Verujte da znam i da sam probala, ali stalno stizala u sokak.

Preuzimanje stopostotne odgovornosti znači priznati sebi kako sam stvaraš sve u životu što ti se dešava. Da bi to mogli i sprovesti u delo potrebno je prestati žaliti se i kriviti druge. Osvrnite se malo sada na svoju svakodnevnicu i ljude i odnose koji su deo nje. Zapazite koliko se ko od vas samo u jednom danu žali na nekoga i koliko puta od drugih čujete: „Ali on je rekao! Ona je to uradila!“ Zapažate li da su to prazne priče, a ne konstruktivna rešenja. One možda donose trenutno olakšanje, ali ne pomažu i ne pokreću promenu jer uglavnom se za stvari koje jedino mi možemo da promenimo, žalimo pogrešnim osobama. Porodici se žalimo na okolnosti sa posla, a na poslu uglavnom idu žalbe o porodici. Zašto? Pa zato što je tako lakše i bezbednije. Ako biste šefu rekli da puno radite i da vam je mala plata, morali biste se suočiti sa njegovim odgovorom, a to bi pokrenulo akciju. Ako biste partneru rekli da se osećate usamljeno i zapostavljeno, značilo bi da želite čuti i njegovu stranu a možda za to niste spremni jer tada bi zaista morali i vi nešto da uradite. A da li ste zaista spremni nešto da menjate ili je lakše ovako? Promenu samo vi možete želeti i hteti jer vi ili stvarate ili dopuštate sve što vam se dešava. Zar nije bolje stvarati? Meni jeste.

Setite se ako ste negde u hodu zaboravili da ste vi Božanska kreacija došla na ovaj svet, divna baš takva kakvi jeste. Verujte u to! Verujte da zaslužujete da budete uspešni, zadovoljni i srećni i ne zaboravite da to zavisi samo od vas. Kao što niko umesto vas ne može da jede zdravu hranu, neguje vaše telo i vežba za vas, tako ne može ni ovo. Od vaše odluke, želje, vere i spremnosti da uložite energiju, vreme, istrajnost i strpljenje zavisi da li ćete stvoriti život kakav želite ili ćete pomirljivo dopustiti da vas reka nosi. Vi možete da STVARATE i vi to zaslužujete – ne oduzimajte sami sebi moć.

Ako vam je potrebna podrška, pomoć ili čašica razgovora dodjite, čekam vas na starom mestu https://www.facebook.com/veseladomacica1111 gde ima jedan specijalan kutak http://bit.ly/svojaiostvarena samo za vas.

S’ ljubavlju samo vama

Milena Marović
autor jedinstvenog online koučing programa – Postani svoja i ostvarena –
MFP coach
Praktičar Kvantne Transformacije
Holistički coach LENS
Kundalini Reiki Majstor Učitelj