Naslovna / Dobre priče / Predrag Peđa Filipović
Bez harmonije u sebi, ne možemo slobodno leteti
Predrag Peđa Filipović Bez harmonije u sebi, ne možemo slobodno leteti

Predrag Peđa Filipović
Bez harmonije u sebi, ne možemo slobodno leteti

Šta je u ovom trenutku za tebe najveći stres, jer nije jednostavno obeležiti ovakav jubilej?

-Biti domaćin, pored najbolje organizacije poslovnih saradnika i prijatelja iz Poslovnog sistema “Đuro Salaj”, velika je odgovornost i za mene je to bio veliki stres. Razmišljanje o svakom detalju, o svemu što je važno da prijateljima, članovima porodica, saradnicima, gostima, bude prijatno, udobno, toplo… Najmanje sam razmišljao o energiji koju će svi doneti sa sobom jer sam bio siguran da svaki student, prijatelj, saradnik, kolega sa sobom donosi puno srce, radost i široko otvorene ruke. Ljubav koju smo razmenjivali u prethodnih 30 godina i dalje nesebično činimo, a to je utočište mira, glavni pokretač i naš zaštitni znak.

sl 2

Postoji li masaža koja najbolje otklanja stres?

-Ne postoji univerzalana. Ona koja je adaptirana prema čoveku, njegovom senzibilitetu, potrebama, klimatskim uslovima, godinama, nivou stresa,  afinitetima, problemima itd… odgovor bi bio individualna ili personalizovana. Naravno i da se tajna ne krije niti u njenom nazivu, ma koliko egzotično ili “stranjski” zvučala, a posebno se ne krije u kozmetici i preparatima koje koristim , niti u muzici koju puštam dok radim. Tajna je u onome što izlazi  iz moji ruku, duše, srca, sa iskrenom željom da čujem biće koje mi ukazuje poverenje.

Lepo je kada Peđa pomaže drugima da se reše i prevaziđu stres uz pomoć različitih tehnika, ali na koji način on to sam uspeva?

-Davno sam naučio da je odgovor na ovo pitanje u komunikaciji. U svakom smislu. Da li socijalnoj, emotivnoj, kreativnoj, poslovnoj itd… Biti otvoren i reći šta ti prija, a šta ne! Pitati ukoliko nešto pravi nemir, nedoumicu , disharmoniju – zašto? I mirno, otvoreno izgovoriti – Ne zameri, ovo me uznemirava, ili ne razumem sa kojim ciljem komuniciramo u ovom pravcu… Naravno, i ukoliko primetimo da osobi sa kojom komuniciramo ne prija nešto što mi činimo, opet pitati, razgovarati… pojasniti… Nekima je to čudno, a neki ljudi to baš vole i cene. I ako kažu da je ključ za sva vrata ljubav, a ja u nju bezuslovno verujem i živim je, i ako je ona glavni stub života, ne podržavam stav da postoji univerzalni ključ za sve brave. Svaka se otvara na svoj način, neke su opasane zaštitnim sistemima, neke imaju po par raznih ključeva, neke su elektronske.