Zorana Tomašević IGRAČKE NA ODREĐENO VREME

Zorana Tomašević
IGRAČKE NA ODREĐENO VREME

Naša sagovornica je diplomirani pravnik a u svet igračaka je ušla zajedno sa svojom decom, bliznakinjama Sofijom i Petrom. Međutim, jedna nesvakidašnja ideja je druženje sa igračkama pretvorila i u posao

Ideja da se roditeljima omogući da iznajmljuju igračke na određeno vreme potekla je iz sopstvenog iskustva naše sagovornice. Naime, kao i svi roditelji, Zorana je u početku uživala u kupovini igračaka kojima su se njene ćerke do beskraja radovale. Međutim, svaka nova igračka im je držala pažnju i bila interesantna najviše dve nedelje, da bi nakon toga ostala da skuplja prašinu u ćošku sobe.
– Počeli smo da gomilamo igračke na koje njih dve više nisu obraćale pažnju, priseća se danas Zorana koja je odlučila da, po preporuci logopeda, proba takozvani sistem rotacije, odnosno, da sve skloni i devojčicama ostavi samo njih četiri-pet na period od mesec dana. I to je urodilo plodom. Počele su češće da se igraju, da smišljaju nove načine zabave sa istim igračkama. Postale su kreativnije, a njihov razvoj je napredovao. Baš u tom periodu naša sagovornica se na internetu prvi put susrela sa idejom o izdavanju edukativnih igračaka po sistemu rotacije, koja u svetu već postoji i živi, i shvatila da je to ono što njoj, a sigurno i drugim mamama, treba.
Tako je nastao KlickerBox, klub edukativnih igračaka namenjen deci uzrasta od devet meseci do četiri godine. Članovima kluba svakog meseca na kućnu adresu stiže kutija sa četiri edukativne igračke poznatih svetskih i domaćih proizvođača.

kocke

Edukativne Škrabocke sa kojima se svaki put igra na drugačiji način

Sadržaj kutije u rukama stručnjaka i roditelja. Odabir igračaka za svako dete, a na osnovu informacija koje daju roditelji, poveren je stručnom timu Psihološkog savetovališta Kućni prijatelj, sa kojima KlickerBox sarađuje od samog početka.
– Na taj način smo sigurni da će do deteta stići one igračke koje odgovaraju njegovim razvojnim potrebama. Roditelji, pak, imaju poslednju reč u sastavljanju sadržaja kutije, pa tako mogu da izmene preporučene ili da sami odaberu sve četiri igračke.
Dešava se i da se vrati oštećena igračka ili da se na nekoj od njih, ma koliko se vodilo računa, primete tragovi korišćenja, tj. da nije nova. Naša sagovornica naglašava da joj je kao majci, bilo jasno da čistoća i bezbednost igračaka moraju biti na prvom mestu.
– Svaka igračka se najpre pregleda, očisti, dezinfikuje i steriliše kako bismo bili potpuno sigurni da je šaljemo čistu i bezbednu za upotrebu. No, tragovi korišćenja se svakako vide, pa tako nećemo izbaciti iz upotrebe igračku koja je malo ogrebana, ali onu koja je prilično oštećena više nećemo izdavati.
Zorana ističe da su vrlo fleksibilni kada se radi o oštećenjima na igračakama jer im je iz vlastitog iskustva poznato da deca vole da eksperimentišu ali da se veoma retko dešava da se vrati igračka koja ne može više da se koristi.

Iznajmljivanje ne isključuje kupovinu. Prema rečima naše sagovornice iznajmljivanje igračaka ne treba da isključi i njihovu kupovinu jer je važno da dete ima nešto svoje, što je samo njegovo. A da je, opet, neophodno i da nauči da deli.
– Trudimo se da igračke iz naše ponude ne budu one za koje se deca obično vezuju, poput lutaka i plišanih igračaka, nego igračke edukativnog karaktera, za kojima interesovanje prestaje onog momenta kada ih dete savlada. Takve igračke, zaista, nema potrebe gomilati, smatra naša sagovornica.
Bez obzira što se trude da u ponudi nemaju igračke od kojih se mališani teško odvajaju to se, ipak, nekada ne može izbeći. Ali, i tada postoji rešenje.
– Igre uloga su veoma važne za pravilan razvoj deteta i za takve igračke se deca ponekad vežu. Stoga smo i uveli izuzetak od pravila da igračke isključivo izdajemo, pa u slučaju da se to dogodi, roditelji mogu da ih otkupe po ceni nižoj od maloprodajne.

deca

Sofija i Petra na svoj način učestvuju u “testiranju” igračaka

Prva igračka koju su sami napravili. Kao logičan korak u njihovom radu bila je i igračka koju su sami napravili. Tako su se na ovogodišnjem Dečjem sajmu premijerno pojavile “Škrabocke”, drvene kocke sa slovima azbuke, ilustracijama pojmova koji počinju na to slovo i piši/briši stranom.
– Želeli smo da napravimo edukativnu igračku, pomoću koje će dete na zabavan način i kroz asocijacije učiti slova, pisanje, čitanje, kojom će se iz godine u godinu igrati, svaki put na drugi način i svaki put učeći nešto novo. Ilustracije pojmova je uradila mlada dizajnerka Ana Babić, koja stoji iza brenda Škrabac, pa su tako Škrabocke dobile i na estetskoj vrednosti. To je jedina igračaka koju ne izdajemo, nego je isključivo prodajemo, objašnjava naša sagovornica i sa osmehom dodaje da dvoipogodišnje Sofija i Petra učestvuju u “testiranju” igračaka. Njihova igra je neiscrpan izvor različitih ideja za svaku igračku, ne bi li je učinile još stimulativnijom za dete, a neretko i zabavom za celu porodicu.

Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/tijana-petrovic-kroz-igru-se-svi-razvijamo/

Tekst: Anđelika Rosić
Antistres misao