Naslovna / Dobre priče / Milanka Arsić
PLANINARENJE KAO LEK ZA DUŠU I UM
Milanka Arsić PLANINARENJE KAO LEK ZA DUŠU I UM

Milanka Arsić
PLANINARENJE KAO LEK ZA DUŠU I UM

Priča o naizgled običnoj ženi, Milanki Arsić, koja je uspela da promeni svoj, naizgled, nepromenljiv način života

Ona je prva žena Balkana koja je 2008. godine, uz pomoć još par vodiča, izvela 29 planinara na Mon Blan. Nakon toga se popela još tri puta. Stigla je i na vrhove Monterosa, u Italiji, na najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu (tačnije na visinu od 5642 metra), i na još mnoge druge. Svakog vikenda Milanka se posvećuje svom hobiju – planinarenju.
Milanka Arsić je službenica u jednom preduzeću. U vreme kada je rođena i rasla u Kosjeriću, nije imala prilike da se bavi sportom. Takvo je, kaže, bilo vreme, a roditelji nisu imali mogućnosti, niti su na to gledali blagonaklono. Ona je volela atletiku, posebno trčanje, osećala da je predodređena za – duge staze. Zavšila je školu, udala se, rodila dete. Radila. Susretala sa manje ili više tipičnim problemima.

Bosna i Hercegovina - zimski uspon na Visocicu alpinisticki smer

Bosna i Hercegovina – zimski uspon na Visočicu – alpinistički smer

Nikada nije kasno za početak. To potvrđuje i njena priča. U svet orijentiringa ušla je slučajno, uz ćerku. Nakon učešća na prestižnom takmičenju koje je san svakog orijentirca, u Švedskoj u Oringenu, sve je krenulo drugim putem. Završila je razne kurseve za vodiče planinara, instruktore, ne može se nabrojati koliko ih je bilo. Išla korak po korak, kako u obrazovanju, tako i u planinarenju. Danas vodi planinarski klub „Balkan“, planinari i vodič je grupama, poštovana je i cenjena. Žena koja u sebi nosi mir, blagi osmeh na licu, netipičnu čvrstinu u stavu, žena koja je uradila i postigla ono što mnogi sanjaju. I našla sebe.
– Priroda i jedan sasvim drugačiji način života su me privukli orijentiringu a kasnije i planinarenju. Stanovala sam tih godina u Kaluđerici, posle posla dolazile su mi komšinice ili ja išla kod njih, sedele smo po sat dva, pričale, pile kafu. Kada sam krenula da vodim ćerku na trening, počela da trčim i treniram s njom, svi su govorili da nisam normalna. Ali je meni to, prosto, prijalo. Promenila sam način života, vikende posvećivala orijentiringu i planinarenju. I osećala se odlično, srećno, probuđeno, priča Milanka.

Durmitor u pozadini Crno jezero

Durmitor – u pozadini Crno jezero

Dumrmitor - uspon na Medjed

Durmitor – uspon na Međed