GLAVNA Ostrovica

Milanka Arsić
PLANINARENJE KAO LEK ZA DUŠU I UM

Ostvarivanje i neostvarivog. Zanimalo nas je kakav je osećaj popeti se na vrh odakle se, uslovno rečeno, vidi ceo svet. Milanka kaže da je to neverovatno zadovoljstvo, videti ono što je običnim ljudima nedostupno!
– Ako odete na Alpe, na primer na granicu sa Italijom, vidite u daljini vrhove od 4 hiljade metara. To je fantastično, taj osećaj ne može da se opiše već samo doživi.
Planinarenje, smatra, jača volju kod ljudi koji se time bave. Ne morate biti u dobroj kondiciji, ali ako imate volju i dobrog vodiča, ostvarićete i neostvarivo.
Kada se penje ni jednog trenutka nema dileme da li će uspeti. Jedino što plan može da poremeti jesu – vremenski uslovi. Ništa više.

Grčka - Olimp
Grčka – Olimp

Najvažnije su dobre cipele. Planinarenje je, kaže, odlično da se čovek resetuje, a ona to sa članovima svog kluba i prijateljima radi skoro svakog vikenda.
– Mislim da je običnom čoveku za početak dovoljno da bar jednom mesečno ode na Košutnjak, Rajac, Frušku Goru, Kablar. Treba više šetati, otići iz gužve, osetiti tišinu. Na planini je to moguće: ne čuje se ništa, samo vaši koraci. Ali, nije poenta samo u odlasku na planinu, već i u druženju sa onima sa kojima se penjete. Mi ne pričamo o problemima, već o lepim stvarima. Na planini nije bitno ko se čime bavi i koliko zarađuje. Za planinarenje vam nije potrobno mnogo. Dobra volja, par sendviča, voda, neki slatkiš i ono najvažnije – dobre cipele, jer su one jako bitne za dobro planinarenje.

Kavkaz u pozadini najvisi vrh Evrope Elbrus 5642m
Kavkaz – u pozadini najviši vrh Evrope Elbrus 5642m
Rila - Musala 2925 m, najvisi vrh Balkana
Rila – Musala 2925 m, najviši vrh Balkana

Pages: 1 2 3