Oksidativni stres

Oksidativni stres
Kako ga sprečiti?

Oksidativni stres je i prva materijalna potvrda da je narušeno zdravlje, i da, u zavisnosti od slabih tačaka organizma, postoji mogućnost razvitka bolesti. Tada slobodni radikali, naši unutrašnji „neprijatelji” i uzročnici mnogih bolesti, nadvladaju antioksidativnu zaštitu organizma. On ima veliku ulogu u nastanku i razvoju kardiovaskularnih i infektivnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, neurodegenerativnih i lokomotornih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, urogenitalnih i digestivnih bolesti kao i u procesu starenja.

S obzirom na to da živimo u zagađenom svetu, da se hranimo nezdravom hranom, da smo svakodnevno izloženi brigama, strahovima i negativnim emocijama, oksidativnom stresu smo podložni svi!

Po rečima Prof. dr Vladimira Jakovljevića, predsednika Društva fiziologa Srbije: „Oksidativni stres ne boli i nema specifične simptome. Moderan način života je doveo do razvoja povećanog rizika od oksidativnog stresa. Loše životne navike, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, pušenje, loša ishrana, izloženost prirodnom i veštačkom zračenju, su samo neka od stanja i uzročnika intenziviranja razvoja oksidativnog stresa koje nismo u stanju da prepoznamo dokle god se ne pojave manifestne bolesti kao posledice njegovog hroničnog delovanja.“

Prof. dr Nebojša Tasić predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA kaže: „Klinička ispitivanja pokazuju da ishrana bogata polifenolima štiti od posledica starenja, razvoja kardiovaskularnih oboljenja (ateroskleroze, hipertenzije, šloga i infarkta), metaboličkih bolesti (DM tip 2), preveniranje razvoja onkoloških oboljenja, jačanje imunoloških snaga organizma…“

Koliko antioksidanata možemo da “pojedemo”?
Zdrava hrana je važna, ali kod polifenola, najjačih prirodnih antioksidanasa, postoje fiziološka ograničenja, jer naš organizam ne može da svari biljne strukture koje sadrže najviše polifenola i dovede do njihovog oslobađanja iz takve hrane, pa su ove važne supstance minimalno dostupne za resorpciju u sistemu za varenje i uglavnom se izbacuju neiskorišćene.

Ovu prirodnu prepreku je svojim tehnološko-inovativnim rešenjem prevazišao mr.sci Tomislav Sjauš razvojem proizvodnje standardizovanog ekstrakta sibirske aronije, koji omogućava da se kroz jednu dnevnu dozu proizvoda unese maksimalna količina polifenola – najmoćnijih prirodnih antioksidanasa, koji će vam omogućiti potpunu zaštitu organizma od štetnog dejstva slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Tekst: Vesna Stanimirović
Foto: Public Domain Pictures