Tropikarium

Najlepša antistres mesta na svetu
BIĆA PRED KOJIMA ZASTAJE DAH

Ali, hajde da to zanemarimo u uživamo u njihovoj lepoti. Pogledajte na primer malenu žabu, i u prirodi izgleda kao broš, svega 2 do 3 centimetra je dugačka. Pogledajte kako odmaraju, spavaju, kako se boje na njima stapaju sa bojama biljnog sveta koji je njihova prirodna sredina.


Zmije dugačke više metara, velike ajkule, zatim iguane, gušteri, kornjače…ribe iz dalekih mora i velikih dubina živopisnih boja, rakovi, meduze, pingvini… Neke vrste postoje na planeti milionima godina. I posebna čarolija – prostor sa prelepim leptirima, u čijim bojama na fotografijama možete samo delimično uživati, jer su u prisustvu ljudi u prostoriji u neprekidnom letu, pa ih je teško „uhvatiti“ otvorenih krila da biste videli taj božanstveni splet kolorita na njihovim leđima.


Pogledajte kakvim ih je priroda stvorila. Ona ista koja je zaslužna i za naše postojanje. Možete li da uočite sličnosti sa nama, ljudima? Da se prepustite posmatranju ovih bića koja su savršeno nesavršena, zamislite prostore kojima zaista pripadaju, zastanete i zamislite se nad tim koliko je ovaj svet lepo i bogato prostranstvo?
Možda se nekih plašimo mi, ali se drugi plaše nas. Možda su nam neki manje a drugi više vizuelno prihvatljivi.
Ali, pogledajte. Sve je baš onako kako treba da bude. Ovaj svet oko nas je magičan i bajkovit i u stvarnosti. Zato, otvorite se i upoznajte, bar na fotografijama, one koji žive u istom vremenu i na istoj planeti kao mi, a toga nismo svesni. Jer, u toj raznolikosti je lepota postojanja.

Tekst: Željka Zebić

Pages: 1 2