Naslovna / Kolumne / Gordana Maksimović / Miris pozitivnog duha
Usvojite ritam prirode – njena tajna je strpljenje
Miris pozitivnog duha Usvojite ritam prirode – njena tajna je strpljenje

Miris pozitivnog duha
Usvojite ritam prirode – njena tajna je strpljenje

Gde god da krenete u životu, šta god da radite, učite neke nove veštine, upoznajete nove ljude… radite to polako, strpljivo i sa stilom. Jedna važna lekcija koju bi valjalo da savladate pre nego što započnete bilo šta da radite je da, pre svega, budete strpljivi. Jer zapamtite – sve dolazi u svoje vreme, sve ima svoje vreme i svoju inkubaciju. Seme da bi se razvilo i da bi isklijalo, potrebno je vreme, vaše je da ga polivate, držite saksiju na određenom mestu i da čekate. Znači vi ste uradili šta se od vas očekivalo – posadili ste, izabrali period kada je povoljno za sadnju, nabavili dobro seme i postupili po svim pravilim sadnje. Šta sada? Morate biti strpljivi i čekati, nikako ne bi valjalo da čeprkate, svakoga dana i tražite izdanak, jer na taj način remetite njegov ciklus, povređujete seme i ne date mu da krene kada mu je vreme. Što znači – sada vam treba samo strpljenje.

Tako je za sve u životu. Kada god požurite i želite doći do nečega a nije mu vreme, često pravite pogrešne korake, gubite previše energije, osećate se loše, a sve što je  trebalo da uradite je da malo sačekate, da se kockice malo poslože. Doći će vam, ali i vi morate biti na vibraciji dobitka, a ne na niskim vibracijama. Ako vibrirate “nemanjem”, onda vam to zaista i neće stići iako ste preduzeli što je bilo do vas. Važno je da dok nešto očekujete, svoju sreću, život, radost, ne vezujete za dolazak očekivanog, već vi morate da živite sadašnji trenutak i uživate, dok čekate srećni ono što želite da dođe u vaš život. Međutim, često se dešava da nemate strpljenja, patite, čačkate, jadikujete kako toga nema, svoju sreću čvrsto vezujete za to, tako da ako do toga ne dođe to doživite kao pravu katastrofu u vašem životu. Pa da li to tako treba, pa da li je to jedina stvar koju očekujete, pa da li to ima toliku važnost i šta je to čemu podređujete svoju sreću, radost i život u sadašnjosti? Da li je to baš toliko vredno svega toga? Uvek o tome razmislite.

strpljenje

Strpljenje je jedna zaista važna i neophodna, da je nazovem veština, jer u svakom segmentu našeg života ona ima svoj zadatak. Trebalo je da budemo strpljivi u odrastanju kako svom, tako i u odrastanju svoje dece, zatim u školovanju, kasnije u traženju posla, razvijanju svoje karijere, u pronalasku partnera i životnog druga, u vežbanju, skidanju ili pak nabacivanju kilograma, u ozdravljenju… Ništa se ne dešava  preko noći, za sve je potrebno vreme.

Strpljenje možete vežbati i to na nekoliko načina. Ukoliko to redovno radite i steknete naviku, strpljenje kroz neko vreme može da postane vaša karakterna osobina. Budite strpljivi i mudro radite na svom strpljenju.

Evo jednog načina da prestanete da žurite, da prestanete da sve radite na brzinu, da probate da uživate u onome što radite: Ako se nađete u gužvi u saobraćaju, nemojte se nervirati, iskoristite to vreme tako što ćete slušati radio, omiljenu muziku… ja uvek imam neki snimak sa YouTuba, motivirajući, inspirativni govor ili nešto slično tome. Verujte da vas sva ta gužva i metež neće toliko iznervirati, jer vam fokus više neće biti na problemu. Čak ćete shvatiti da vam nerviranje ne može pomoći, da ipak niste izgubili vreme, već ste možda naučili nešto novo, odmorili mozak, čak se i malo opustili. Shvatate sada onu izreku “strpljen-spašen”. Nestrpljivost, ljutnja, bes koji se obično javlja u tim situacijama, ne mogu da ubrzaju i raščiste gužvu, čak možete da se toliko spetljate da propustite trenutak kada ste mogli da napustite mesto gde ste se zaglavili i da  nastavite svojim putem.

Čuvajte se žurbe, jer ona skoro uvek dovodi do kajanja; onaj koji žuri govori pre nego što sazna, odgovara pre nego što nešto shvati, odluči pre nego proveri, kudi pre nego što se u nešto uveri. Sve je rečeno u ovoj izreci. Sve dolazi samo, samo ako čovek hoće čekati. Strpljenje je moć, to nije odsustvo vaše akcije, već samo čekanje pravog trenutka za tu akciju.

Foto: privatna arhiva, MaxPixel