Indijski začin na francuski način

Film koji opušta i uveseljava
Indijski začin na francuski način

Ako želite uz film da provedete jedno lagano, antistresno veče, mi vam preporučujemo ostvarenje iz 2014. godine „Indijski začin na francuski način“ („The Hundred-Foot Journey“). A evo i zašto.

Priča je na momente duhovita, šarmantna, pitka. Odlično spojen kolorit sveta restorana i francuske provincije. Ali i bez drame prikazani događaji koji i u realnom životu prate doseljenike, posebno iz dalekih krajeva, drugačije boje kože, običaja, navika, posebno ako su još i uspešni u tome što rade.

Porodica iz Indije se prilagođava novoj sredini po principu „tiha voda breg roni“, izdržavajući sve neprijatnosti na način koji zapravo postidi one koji su pokušavali da ih oteraju. A ta netrpeljivost prema došljacima je više posledica straha jer su se pojavili kao konkurencija, ali i bojazni da će zatalasati njihovu mirnu sredinu. To što su takvi kakvi jesu, i iz Indije, je samo izgovor.

O čemu se u filmu radi? Prvo, snimljen je prema istoimenom bestseleru Ričarda Moreza. Porodica iz Indije doseljava se u francuski gradić i otvara restoran sa svojim specijalitetima ne samo u istoj ulici, već odmah preko puta uspešnog restorana koji vodi gospođa Malori. Ona neguje kuhinju prefinjenih recepata, kod nje dolaze zvučna imena čak i iz drugih gradova Francuske, pa i vlade.

Indijska porodica se tu nastanila sticajem okolnosti a ne promišljenom namerom – pokvario im se auto. Restoran gospođe Malori, opet, radi po strogim pravilima, poseduje i jednu Mišelinovu zvezdicu i teži da dobije još koju.

Šta je to Mišelinova zvezdica? To je najveće i najvrednije priznanje koje dobijaju restorani sa izuzetnom ponudom i uslugom. Restorani se za nju prijavljuju a kriterijumi su vrlo strogi. Stručnjaci kod prijavljenih ocenjuju sve, od tipa posetilaca preko cene, do raznih aspekata jela, koliko je posebno, kako je spremljeno, kakvog je kvaliteta.

Ko ima jednu zvezdicu to znači da je to restoran gde treba doći jer su jela pripremljena po visokim standardima. Konkurencija je ogromna, važnost zvezdice još veća, pa je i borba za nju žestoka.

Ali, u filmu se više pažnje posvećuje lepoti bavljenja ovim poslom. Ko voli da uživa u hrani, njenom pripremanju i bojama i estetici posluženja, to će gledajući ovaj film zaista moći. Toliko da može da se desi da i sam poželi da pripremi nešto slično! Ili zaustavi film i ode da napravi sebi makar neki sendvič. Jer čovek može da ogladni od kadrova sa hranom koja izgleda fenomenalno.

Oko hrane i u njeno ime, sukobi brzo prestaju i momak iz indijske porodice, izuzetno talentovan kuvar koji, kako vidimo u filmu, neprekidno uči o kuvanju, počinje da radi u konkurentskom restoranu. Zahvaljujući tome, taj restoran dobija još jednu Mišelinovu zvezdicu.

Nastavak filma je sladunjav: odlazi u Pariz, tamo se proslavlja, svi ga traže, ali ne, on čezne za malenim mestom i ljudima u njemu i vraća se. Hepi end.

Ali, sama radnja je manje bitna. Glumačka ekipa je odlična a najlepše od svega je ono što hrani naše čulo vida, ne samo hrana već i priroda, izgled gradića, sve je smireno, s ukusom, nekako uredno i utegnuto, prepuno boja, tako lepo slikano da možete pomisliti da osećate i mirise.

Kao da gledate film namenjen reklamiranju turističkih i gastronomskih destinacija koje ćete pamtiti celog života.

Iz našeg, antistresnog ugla, u filmu vidimo da se upornošću i jakom željom, uz neprekidni rad, snovi ostvaruju. I da na tom putu ljudi, kada prepoznaju iskrenost i energiju, žele da izađu u susret. Ali i da, kada stignemo na cilj, često shvatimo da možda nije to ono pravo, pa umesto ogromne popularnosti i novca, izaberemo onu manje uz šta smo istovremeno i dobili više lične sreće.

Producenti filma „Indijski začin na francuski način“ su Stiven Spilberg i Opra Vinfri. Glavnu ulogu igra Helen Miren, a pored nje u filmu igraju i Maniš Dajal, Šarlot Le Bon, Nils Arestrup… Ova imena su još jedan garant kvaliteta filma.

No, mi ćemo ipak u prvi plan smestiti njegovu lepršavost, lagani humor, vizuelni doživljaj koji se ne prekida i pitkost. Za savršeno antistresno veče.

Preporučila: Željka Zebić