Naslovna / Kolumne / Gordana Maksimović / Miris pozitivnog duha
Svi odgovori su u vama
Miris pozitivnog duha Svi odgovori su u vama

Miris pozitivnog duha
Svi odgovori su u vama

Pitate ovoga, onoga, partnera, decu, roditelje, prijatelje, kolege, šta da radite kada se nađete pred velikim životnim odlukama. Da li mislite da prave ljude pitate za to? Ko su ti ljudi koji znaju tako važan odgovor? Čime se bave, kako žive, kako misle, kako rade, pa su baš oni merodavni da vam daju odgovor kako ćete nešto uraditi i kako ćete doneti važnu odluku? Zašto mislite da vam oni mogu pomoći? Zašto ste baš njih izabrali? Čime vam oni dokazuju da je neka vaša istina, vaša ideja, vaš korak povezan baš sa njima?

Možda ćete tražiti savet od mene, možda mislite da ja bolje znam šta je dobro za vas u ovom trenutku. Moram vas razočarati jer vam ne mogi dati odgovor, mogu vam samo reći da ste vi ti koji imate u sebi sve odgovore, ali toga samo niste u ovom trenutku svesni. Ko je taj što vas bolje poznaje od vas samih? Ko je taj što zna vaše misli, želje, VAŠU VIZIJU skrivenu duboko u vama? Nema toga ko zna šta je najbolje za vas i ko bi odlučio ili pomogao da donesete odluku.

Vi ste ti koji znate sve odgovore, vi ste ti koji sebe najbolje poznajete, možda vam ja u ovom trenutku mogu posuditi samo veru, dok je ne steknete na svom putu, putu koji vas vodi tamo gde želite i dokle vaša vizija dostiže. Samo je potrebno da samostalno donesete odluku i krenete, bez pitanja: Kako? Verujte mi, svi odgovori stizaće u pravo vreme, kada započnete da pravite korake. Samo je važno napraviti i najmanji korak, svaki sledeći je lakši, jer male pobede posle svakog koraka će jačati vašu veru i činiće vam se put LAGAN. Ne kažem da će sve teći bez izazova, jer bi to značilo da vam cilj niej previše važan. Ako ide lagano, znači da niste izašli iz zone poznatog ili ste taj put već prolazili, pa vam je poznat i dolazak do takvog cilja, a samim tim i nije neki izazov. Svaki uspeh zahteva korake, izlazak iz zone komfora, padanje i dizanje na tom putu, promenu puta, ali ne i cilja. Samo tako možete doći do onoga što želite, ali ne ispuštajte veru jer vam je na tom putu i važna i neophodna.

Zato dobro pogledajte u sebe, u tu divnu osobu koja zna šta je najbolje za vas, koja zna sve vaše tajne, sve ljubavi, sva iskušenja, sve brige, patnje, suze i neprospavane noći. Ona vas zna kako dišete, kako mislite, kako volite, kako se i čemu najviše radujete, ona vas voli bezuslovno i samo zna za vas. Ne odbacujte je i zavolitete je baš onakvu kakva je, odnosno zavolite sebe potpuno, bezrezervno baš takve kakvi ste. Tek tada ćete dobijati ODGOVORE koji će vas usmeravati, tek tada ćete imati pravog prijatelja i saveznika, i to u sebi. Tek tada će vam biti jasno kakve dobrobiti dobijate, ali samo onda kada prihvatite i zavolite sebe. Još jednom – svi odgovori su u vama, drugi ih mogu probuditi ako vam postave samo prava i pametna pitanja. I kada zavolite sebe, verujte da ćete znati i sve odgovore, a drugima će se činiti da vama u životu sve ide lako i jednostavno. I njima bi samo kada bi znali ono što vi sada znate.

Tekst: Gordana Maksimović, autor teksta i knjige Miris pozitivnog duha
Foto: privatna arhiva