Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Voda je tečni kompjuter
Tehnike samopomoći Voda je tečni kompjuter

Tehnike samopomoći
Voda je tečni kompjuter

Verujem da svi često kažemo da je voda neophodna za život. Svi znamo da se bez vode ne može.

Svi koristimo vodu za piće, kuvanje, kupanje, pranje. Kad se istuširamo, osećamo se lakše kao da je voda sprala sa nas neki teret.

Kažu da kad imaš negativne misli, odeš do reke i voda ih sve odnese. Da voda isprazni um i negativni naboj čoveka. Zato se mnogi opredeljuju da svoje živce umire pecajući pored reke ili gledajući u vodu koja teče.

Ona je i simbol promene. Gledajući reku shvatamo da nikad ista voda ne teče… da se sve menja svake sekunde.

Onda, kad čovek umre, ispod njega se stavlja lavor sa vodom a voda se baca kada se osoba sahrani. Verovatno da sakupi negativnu energiju pokojnikovog tela.

Voda se koristi i u religijskim obredima. „Sveta vodica“ – već po samom nazivu vidimo da se određene reči upućene vodi posvećuju uzvišenom i tom vodom se prska prostor i članovi domaćinstva.  U mnogim ritualima voda je prenosnik namere, to jest koristi se da prenese neku ideju. U islamu hodže koriste sveti zapis koji se ubacuje u vodu i ta voda se pije.

U starim pričama kažu da nema toga što čovek „zaser…“, što voda ne može da opere.

voda 1

Kažu da se čovekovo telo sastoji od dve trećine vode. Isto toliko i planeta Zemlja ima procentualno vode. Kažemo da je dobra tekuća voda, ona je živa, dok je ustajala voda mrtva.