Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / I pokriven i u bikiniju – srce isto kuca!
CENTAR SVETA
I pokriven i u bikiniju – srce isto kuca! CENTAR SVETA

I pokriven i u bikiniju – srce isto kuca!
CENTAR SVETA

Odmah da vam kažem da mi niko ne smeta i da sve kulturne razlike mogu da razumem. Ovde u Hurgadi, na plaži, ima nas raznih. Otkrivenih, pokrivenih, mršavih, debelih, crnih, plavih…

U moju ležaljku udara dečja lopta i dok lenjo podižem pogled, vidim da pripada porodici ispred mene. Uzimam loptu i nosim je Arapkinji koja mi se ljubazno smeši. Mojih godina, dvoje dece, muž. I dok  se oko nje mota starija ćerkica, tražeći da joj namesti maramu kao što je ona nosi, Arapkinja kreće prva: “Ćerka želi da bude kao ja”. Namešta joj maramu i muž ide s decom u vodu, a nas dve ostajemo da razgovaramo.
Predamnom je žena koja je završila fakultet, iz Kaira je i odmara u Hurgadi s porodicom. Ne mogu da izdržim a da ne pitam o običajima, kulturi, trbušnom plesu, braku, muško ženskim odnosima… Moja nova poznanica počinje da se smeje i osvrćući se oko sebe, šapatom izgovara: “Muškarcu nikada ne smeš da okreneš leđa, tada nalazi mlađu. Moraš da mu ugađaš, da oseti da je tvoj centar sveta…”.
Gledam i počinjem da se smejem. Imam utisak da slušam svoju babu. Govorila je isto to, malo drugačijim rečima. Počinjem da se jogunim… šta ako nije moj centar sveta? To, kaže, nije bitno, mora da se tako oseti… otuda i zavođenje trbušnim plesom i klasična podela šta radi muškarac, a šta žena u kući. 
Pita me sta sam po zanimanju. Kažem, novinar i TV voditelj. Pljeska rukama na moje iznenađenje. Kaže – i lepa i pametna! Ali potrudi se, kaže, da dugo budeš lepa, jer imaš ceo život da budeš pametna. Sad ja počinjem da se smejem. Lepota je dar, kaže.
U to doba muž dovodi decu iz vode, dok mi ona zaverenički namiguje i kaže: “Veruj mi”. Dok se vraćam na svoju ležaljku razmišljam o tom centru sveta, o zavođenju trbušnim plesom i kapiram da je sve to manje više isto. I kad voliš pokriven i kad voliš u bikiniju, srce ti realno isto kuca. Želiš da te voli, zato ga zavodiš. Želiš da bude samo tvoj i u neko doba dozvoliš mu da bude taj tvoj ceo svet. Želiš da budeš lepa samo za njegove oči. Na drugu loptu, skontah da svi mi plivamo u dubini u kojoj se osećamo sigurno. I da je dobro kada imaš centar sveta i umeš da udesiš da se taj tako i oseća.
Kao što moja poznanica reče, verujte mi.

Piše: Ivana Đorđević